Barcelona aplicarà criteris de gènere a tots els espais urbanístics de la ciutat

S’han fet 11 marxes exploratòries per la ciutat amb 173 dones participants per analitzar a peu de carrer les necessitats i augmentar la percepció de seguretat


Barcelona ha incorporat la perspectiva de gènere en l’urbanisme que té lloc a la ciutat per donar resposta, des d’una visió inclusiva, a les necessitats del conjunt de la població. L’objectiu d’aquesta nova mirada és que l’espai públic atengui totes les necessitats dels homes i les dones de forma equitativa i incorpori nous plantejaments que fins ara quedaven lluny de l’urbanisme tradicional.

A través de l’espai públic es procura que els carrers, les places, els jardins i parcs de la ciutat es projectin de manera que siguin i es percebin segurs i evitin racons i zones fosques.

Aquesta nova perspectiva de gènere neix fa dos anys i és fruit de la Mesura de govern ‘Urbanisme amb perspectiva de gènere’ per integrar aquest plantejament en totes les polítiques vinculades a la gestió de l’espai públic, la mobilitat i l’ecologia de la ciutat.

Així, la mesura s’ha estès a tots els àmbits de l’urbanisme. Des del planejament urbanístic, es treballa per enfortir la xarxa quotidiana als barris, formada pel conjunt d’espais de relació, equipaments quotidians, comerços, parades de transport públic i carrers que els connecten.

Des que s’ha implantat  aquesta mesura, ara fa dos anys, s’han fet 11 marxes exploratòries a diversos punts de la ciutat amb 173 dones participants per analitzar a peu de carrer les problemàtiques i necessitats de cara a fer-hi millores i augmentar la percepció de seguretat

Una d’elles ha estat a la Colònia Santiveri, al barri de la Marina, on ja s’ha reurbanitzat els carrers Gabriel Miró, Torres de Marina i Encuny a partir dels criteris recollits en la marxa exploratòria.

En aquesta línia, el procés participatiu de la gran transformació de la Meridiana ha incorporat sessions de treball amb grups de dones i altres col·lectius de gènere, i a Gràcia s’ha dissenyat un mapa d’espais i equipaments públics amb rutes accessibles i segures

Un manual per fer efectiva la perspectiva de gènere

Per poder aterrar la perspectiva de gènere al territori el consistori ha editat  El Manual d’urbanisme de la vida quotidiana que inclou criteris de gènere als equips tècnics que participen en la planificació, redacció i execució dels plans i projectes de la ciutat.

El document té la voluntat de superar la tradicional separació de l’urbanisme en espai públic i privat, un urbanisme de dues dimensions. Per tant, concep la ciutat “com un continu i intenta reflexionar-hi des de la seva complexitat, i proposa treballar a diferents escales per incloure factors tan diversos com el temps, el teixit social o el grau d’autonomia dels seus habitants”, destaca l’Ajuntament de Barcelona a través d’un comunicat.

Per recollir aquesta capa de coneixement, el manual estableix diferents metodologies que reflecteixen com s’utilitza la ciutat, quins i com són els seus habitants i quines necessitats tenen. Tots aquests criteris seran d’aplicació des d’ara en tots els projectes urbans que desenvolupi l’Ajuntament.

En paral·lel amb el manual, s’han dut a terme sessions de capacitació i formació en perspectiva de gènere per al personal tècnic i directiu que exerceixen responsabilitats en l’elaboració de projectes de l’àrea d’Ecologia Urbana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article