Els epidemiòlegs atribueixen l'aparició de brots de malalties com el xarampió al fet de no vacunar-se

La UdL analitza les reticències a l'hora de posar-se una vacuna en la 16a Jornada d'Immunitzacions per a Professionals Sanitaris


Els epidemiòlegs adverteixen que la disminució de malalties que poden prevenir-se amb vacunes ha fet que la percepció entre la població del risc de poder-les contraure sigui més baixa i, per tant, s'ha reduït la necessitat que veuen les famílies de vacunar. En una jornada celebrada a la Universitat de Lleida (UdL), els professionals sanitaris han recordat la importància de vacunar-se i han advertit que el fet de baixar la guàrdia en l'aplicació de determinades vacunes com ara la del xarampió s'ha traduït en l'aparició en bosses poblacionals concretes de brots d'aquesta malaltia, tot i que de forma molt localitzada. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera aquestes reticències o dubtes a l'hora de vacunar-se com un dels deu problemes mundials.

La Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit aquest divendres la 16a Jornada d'Immunitzacions per a Professionals Sanitaris, organitzada per l'Atenció Primària de Lleida i l'Agència de Salut Pública de Catalunya, amb el suport de la Associació Espanyola de Vacunologia. Un dels temes en què ha posat el focus en les reticències o dubtes de la ciutadania a l'hora de vacunar-se o no, una qüestió que l'OMS ja situa com un dels deu problemes mundials.

Els professionals sanitaris reconeixen que en els darrers anys s'ha notat un augment d'aquests dubtes i reticències entre la població, segons ha explicat el cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida, Pirineu i Aran i president de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, Pere Godoy. Ho atribueix al fet que "la reducció de les malalties que es poden prevenir amb vacunes ha derivat en una menor percepció del risc de contagi d'aquestes malalties a nivell poblacional, i així, s'ha reduït la necessitat que veuen les famílies de vacunar".

Pels professionals sanitaris no és un tema nou però si que reconeixen que té "molta importància" i, sobretot, per allò que afecta a la pràctica clínica del dia a dia. Per aquest motiu, Godoy defensa la necessitat d'abordar-lo, posar-lo de manifest i saber-lo gestionar amb l'objectiu que "les reticències i els dubtes siguin els mínims, la confiança de les famílies vagi creixent i es puguin obtenir bones cobertures perquè és una cosa bàsica per tal que continuï sent molt baixa la incidència d'aquestes malalties".

En aquest sentit, Pere Godoy ha advertit que s'ha detectat que aquest relaxament de la vacunació entre la ciutadania s'ha traduït en l'aparició de brots localitzats de malalties com pot ser el xarampió en bosses de població concretes, un fet que suposa "efectes molt negatius", segons l'epidemiòleg.

Durant la jornada, els professionals també han defensat que els aspectes legals de la vacunació són "millorables". "En aquest moment no hi ha una obligació de vacunar-se però hi ha una recomanació claríssima des del punt de vista científic i de l'administració sanitària de la necessitat de fer-ho", ha afirmat Godoy.

D'altra banda, la sessió també ha fet balanç dels deu anys de la vacunació contra el virus del papil·loma humà. El cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública a Lleida ha recordat que, inicialment, va generar una certa controvèrsia pels efectes adversos que podia generar, tot i que "a Catalunya és una vacuna que ha estat molt ben acceptada per la població i la cobertura és molt bona". Segons Godoy, la seva administració s'està traduint "en una reducció de les berrugues genitals, que és un dels virus que cobreix la vacuna", tot i que "pel que fa al càncer de cèrvix encara estarem uns anys a veure-ho perquè té un període de latència més llarg", ha explicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article