40 famílies exigeixen una solució per tornar amb els fills nascuts a Ucraïna per gestació subrogada

Expliquen que viuen el canvi de criteris per inscriure els nadons amb “ansietat” i “indefensió”


Una quarantena de famílies espanyoles fa setmanes que esperen a Ucraïna per registrar els nadons nascuts en aquell país per gestació subrogada i poder tornar. Una parella de Tarragona, la Mar i en Sergi, en nom de les famílies que es troben en aquesta situació, ha lamentat que el Ministeri de Justícia hagi canviat de criteri tres vegades, i ha reclamat “una solució clara” per saber què han de fer per tornar a casa.

Dissabte passat el ministeri va anunciar que deixava sense efecte la instrucció de la Direcció General de Registres i del Notariat on s'obria la porta a inscriure els nadons amb una prova d'ADN. “Ara no sabem què és el que hem de fer”, lamenten.

Algunes famílies fa més de dos mesos que estan a Kiev, explica en Sergi, i el pas de les setmanes “genera un estat d'estrès i d'ansietat, que va afegit a la incomunicació o a la no solució que ens donen des del govern espanyol”. També ha sumat a tot plegat un sentiment “d'incertesa, raresa i indefensió”.

El Ministeri de Justícia va anunciar dissabte passat que deixava sense efectes la instrucció de la Direcció General de Registres i del Notariat enviada als registres que obria la porta a la inscripció dels nadons concebuts a l'estranger per gestació subrogada amb una prova d'ADN que certifiqués la paternitat o maternitat d'un dels progenitors. A la mateixa nota el govern espanyol recordava que la gestació subrogada és una pràctica “prohibida” a Espanya i es comprometia a perseguir les agències que ofereixen aquests serveis.

El Sergi ha explicat que ara mateix hi ha unes 40 famílies espanyoles a Ucraïna i que cadascuna presenta les seves problemàtiques particulars. Alguns han de tornar per motius laborals, altres necessiten medicaments. En tot cas, tots estan patint una situació d'ansietat important perquè no saben què han de fer per inscriure els seus fills, aconseguir un passaport i poder tornar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article