Organitzacions del sector immobiliari recorren el 30% de sostre d'habitatge social de Barcelona

La Cambra de la Propietat o l'Associació de Promotors i Constructors asseguren que la mesura “atempta contra el dret a la propietat”


Cinc entitats del sector immobiliari de Barcelona i Catalunya han interposat un recurs contenciós administratiu contra la mesura que reserva un 30% del sostre edificable a habitatge social. La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya, el Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona i l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya asseguren que la mesura atempta contra “les condicions bàsiques del dret a la propietat” dels qui disposen de sòl.

A més, argumenten que “ni la legislació urbanística estatal ni la catalana habiliten l'Ajuntament de Barcelona a regular en aquesta matèria”. La modificació del Pla General Metropolità promoguda pel consistori, i aprovada a la subcomissió d'urbanisme el 5 de desembre, estipula que les construccions d'habitatges plurifamiliars en sòl urbà consolidat o les grans rehabilitacions de més de 600 metres quadrats han de destinar un mínim del 30% del sostre edificable a habitatge de promoció pública.

Segons les entitats que presenten el recurs, la normativa catalana i estatal exclou “la possibilitat d'imposar una càrrega en el sòl urbà”. A més, critiquen la que consideren una “absència de polítiques d'habitatge social” a l'Estat i la “inactivitat del govern municipal”, i els retreuen que cal “millorar la capacitat de gestió i coordinació” en comptes de fer una reforma normativa que, diuen, crea “inseguretat jurídica i impossibilitat la planificació”. Segons diuen, la modificació “disminuiria el valor mitjà del sòl en un 26%”.

A més, les entitats recorden a l'Ajuntament de Barcelona que és titular de 187 solars amb capacitat per fer prop de 7.000 habitatges. També indiquen que a l'àrea metropolitana, hi ha un “potencial de reserves de sòl per construir més de 73.000 habitatges protegits”.

Aquesta mesura del 30% d’habitatge social, però, no només ha estat impulsada per l’Ajuntament de Barcelona sinó que el passat desembre del 2018 el consistori va segellar l’acord amb la Generalitat de Catalunya i, per tant, té el vistiplau i l’aprovació del Govern.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article