Gairebé el 50% de les dones que fan ús del telèfon contra la violència masclista té fills a càrrec

L'informe de l'Institut Català de les Dones posa en evidència que el 21,8% de les trucades al servei han estat realitzades per familiars o amistats


Gairebé el 50% de les dones que fan ús del telèfon contra la violència masclista (900 900 120) té fills a càrrec. Així ho revela el darrer informe que ha presentat l’Institut Català de les Dones aquest dilluns i que també posa en evidència que el 21,8% de les trucades al servei han estat realitzades per familiars o persones properes a les dones. D’aquests, el 41% són amistats, el 30% pares i mares, el 14% germans o germanes i l’11% fills i filles. Per la informació d’allò que es declara en la trucada, es pot deduir que 4.394 infants de dones víctimes de violència masclista conviuen amb l’agressor i en son víctimes.

El servei va atendre l’any passat 9.325 trucades, el que suposa unes 777 trucades al mes de mitjana. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, ha subratllat que aquesta dada mostra que “es consolida el fet que l’entorn social s’està implicant activament i dona suport a les dones que travessen situacions de violències masclistes”. “Podem afirmar que la violència masclista es coneix més, i s’identifica més i millor”, ha afirmat.

Sobre les formes de violència, l’informe també constata que el 99,3% de les trucades del 2018 van ser per violència masclista psicològica, el 39% per violència masclista física, el 10,8% per violència masclista econòmica i el 3,8% per violència masclista sexual i abusos. Aquesta darrera xifra, de fet, ha augmentat respecte l’any passat, quan va ser del 2,9%. Cal tenir en compte, a més, que les diverses violències es donen alhora en molts casos.

“Per primer cop a la història les dones estan atrevint-se a verbalitzar i denunciar els abusos i les violències sexuals. Moltes d’aquestes situacions encara resten ocultes i les dones les pateixen en silenci. Estem avançant en identificació i visibilització de totes les violències masclistes, però queda un llarg camí per recórrer”, ha asseverat Balada.

En l’informe també es recullen algunes dades sobre l’entorn en què es produeixen les situacions de violència masclista. Així, en la major part dels casos (el 93,7%) es produeixen en l’entorn de la parella, un 2,9% en l’àmbit familiar, el 2,6% en l’àmbit sociocomunitari i el 0,6% en l’àmbit laboral.

El 64,7% dels agressors són la parella

De l’informe també es poden extraure algunes conclusions sobre el perfil més habitual de l’agressor, que en el 64,7% dels casos és la parella de la dona agredida i en el 35,3% és l’exparella. En les agressions en l’àmbit familiar, el primer agressor acostuma a ser el fill o els fills, en un 39% dels casos, seguit del pare, d’altres familiars i del germà o germans.

En l’entorn laboral, en un 62% dels casos es tracta d’una persona amb un càrrec superior al de la dona. Només en un 36% dels casos es tracta d’un company amb el mateix rang o categoria laboral i en un 2% tan sols és un treballador subordinat.

El 38,6% de les dones tenen entre 31 i 40 anys

Pel que fa a les dones que són víctima de violència masclista, el 38,6% tenen entre 31 i 40 anys i el 27% entre 41 i 50 anys. De les dones que truquen al servei d’atenció, el 20% no té cap ingrés i el 64,4% sí que en tenen. En la resta de dones no consta la seva situació econòmica. El percentatge de dones que conviuen amb l’agressor és del 49,1% i que no hi conviuen d’un 48,3%. L’1,2% de dones, 108 en número totals, estava embarassada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article