La Confederació reclama al Govern que actualitzi les tarifes dels serveis d’atenció a les persones, congelades des de fa deu anys

La federació creu que sense el compromís d'Afers Socials són “inviables” les millores en el conveni col·lectiu que negocia amb els sindicats


Sindicats i patronals dels serveis d’atenció a les persones negocien, des de l’octubre, el nou conveni col·lectiu. Tots dos actors són conscients que cal millorar les condicions laborals dels treballadors de l’acció social, que afecten a àmbits tan diversos com la infància, la discapacitat, la salut mental, les activitats de lleure o la gent gran. Però La Confederació creu que si el Govern no es compromet a actualitzar les tarifes del catàleg de serveis, que estan congelades des de fa deu anys, les millores laborals seran “inviables”.

Tot i que el conseller Chakir el Homrani s’ha compromès a desenvolupar la Llei de l’Acció Concertada de Catalunya, la federació reclama, en un manifest, que Afers Socials actualitzi el preu dels serveis. Això s’hauria de traduir en un augment, als pressupostos que el Govern encara negocia, de la partida destinada a l’acció social, que ja està previst que creixi, però, alerten a la federació, haurà d’augmentar força més perquè les entitats puguin assumir un increment global de les condicions laborals del 5% que els sindicats CCOO i UGT han proposat en un preacord del conveni.

“El sector es troba en una disjuntiva. Tenim objectius compartits amb els sindicats, però serà difícil aplicar aquests increments salarials, que són molt necessaris, si la Generalitat no hi destina més pressupost”, asseguren fonts de La Confederació, que recorden que els serveis que presten les entitats són de titularitat pública en la major dels casos. També recorden que, entre el 2017 i el 2018, les entitats ja han apujat un 1,2% les taules salarials, un compromís que han hagut d’executar sense una millora dels preus públics dels serveis.

A més, durant aquests deu anys de tarifes congelades, assenyala la federació, “el sector ha anat suportant uns increments de costos que no s’han vist correspostos en el finançament dels serveis”. Per exemple, l’IPC català acumulat en la darrera dècada s’ha apujat un 15,9%. També denuncia La Confederació que si les entitats han rebut més inversió ha estat tot just per cobrir el major nombre de persones que atenen any rere any.

Els sindicats, en canvi, reclamen a la patronal que es comprometi ja a les millores salarials que fa anys que els treballadors de l’acció social reclamen, però La Confederació sosté que “no està en condicions de signar cap acord parcial que comprometi la sostenibilitat de les organitzacions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article