L’APE es concentra davant la Generalitat per exigir que no hi hagi cap “més mort” per pobresa energètica

Amb motiu de la Setmana contra la Pobresa Energètica, l’entitat ha volgut denunciar “la inacció del Govern” davant la proposta de detecció de casos de risc


L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), un col·lectiu de Bombers i altres entitats i plataformes s’han concentrat aquest dimecres davant la Generalitat, amb motiu de la Setmana contra la Pobresa Energètica, per exigir al Govern que “no hi hagi més morts per pobresa energètica a Catalunya”. “El passat mes de gener es van succeir incendis en habitatges a les localitats de Badalona i Manresa, entre d'altres. Aquests incendis tenen una relació directa amb situacions de pobresa energètica i, com ja vam alertar en el seu moment, és urgent que la Generalitat actuï per evitar-les”, assegura APE.

Amb la protesta, l’APE ha reclamat, un cop més, que el Govern es comprometi a activar el protocol de detecció de casos de pobresa energètica en el cos de Bombers de la Generalitat. Fa gairebé dos anys, el febrer de 2017, l'APE i un col·lectiu de bombers va presentar una proposta d'implementació d'aquest protocol, però d’aleshores ençà, denuncia l’APE, i malgrat diverses reunions que ha mantingut amb el Departament d’Interior, “no s’ha activat”. Sí que ho ha fet el cos de bombers de l’Ajuntament de Barcelona, amb resultats positius. 

L'objectiu del protocol de Bombers és doble. D'una banda, expilca l’APE, “aprofitar l'observació privilegiada que tenen els bombers en les seves intervencions, no només en els incendis, i detectar indicadors de risc que puguin ser traslladats a serveis socials i que es plantegin les actuacions preventives corresponents”. De l’altra, que es puguin quantificar les víctimes causades per pobresa energètica, i així visibilitzar aquesta problemàtica i la seva gravetat.

A l'acte de denuncia hi participat també la Plataforma Sant Roc Som Badalona. “No podem esperar a que els Departaments d'Interior i Afers Socials es posin d'acord en com o qui ha de liderar la posada en marxa d'aquest protocol. S'està perdent l'oportunitat de recollir indicadors de risc en els incendis i actuacions en habitatges, i cada dia que passa deixem passar casos que es podrien estar adreçant”, alerten les plataformes cíviques. 

De fet, com recorda l’APE, el protocol amb el cos de Bombers és “una eina que funciona, com ja s'ha demostrat a Bombers de Barcelona”. Els resultats de la implementació a la ciutat ho demostren: des de març del 2017 i fins a octubre de 2018, s'han detectat 741 famílies amb indicis de pobresa energètica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article