El CAC denuncia set continguts a internet que promouen l’anorèxia i la bulímia

El Consell usa el nou decret llei del Govern que preveu multes de fins a 100.000 euros a webs que facin apologia dels trastorns


El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat una denúncia davant l’Agència Catalana del Consum (ACC) contra set continguts a internet que promouen l’anorèxia i la bulímia. És el primer cop que el CAC presenta una denúncia sobre aquest tipus de continguts davant el Govern i ho fa a l’empara d’un decret llei del Govern que modifica el Codi de consum de Catalunya i que preveu multes de fins a 100.000 euros a les webs, els blogs i les xarxes socials que facin apologia dels trastorns de la conducta alimentària.

Aquests set continguts fan un ús habitual i reiterat de conceptes com ara “princesa” o “amigues Ana i Mia” i inciten a pràctiques contràries a la salut, com ara dietes i hàbits alimentaris no saludables, conductes purgatives, ingesta de medicaments i conductes autolesives o suïcides.

Així mateix, presenten elements de creació d’identitat grupal, com ara els discursos positius sobre els trastorns de la conducta alimentària, el suport a les persones que els pateixen per tal que persisteixin en les seves pràctiques, l’organització de “curses de quilos” i les estratègies per ocultar el trastorn a la família.

Nou decret

El Consell Executiu va aprovar, el 22 de gener passat, el Decret llei 2/2019, que modifica el Codi de consum de Catalunya, amb l’objectiu de dotar la Generalitat d’un marc legal per perseguir i sancionar els continguts que fan apologia dels trastorns de la conducta alimentària a internet.

Aquesta modificació del Codi de consum permet a la Generalitat vigilar, investigar i, si és el cas, sancionar les empreses, les plataformes i els serveis digitals que, tot i que tenen coneixement de l’existència d’aquest tipus de continguts, no duen a terme accions per eliminar-los. D’aquesta manera, s’amplia la responsabilitat als intermediaris de les xarxes socials, que passen a ser responsables de difondre aquests continguts.

L’incompliment d’aquestes obligacions suposarà una infracció greu del Codi de consum, que es podrà sancionar amb multes de fins a 100.000 euros.

Informes sobre continguts a Internet

El regulador audiovisual català ha elaborat fins ara dos informes sobre continguts a internet que promouen l’anorèxia i la bulímia. El primer, de l’any 2015, va detectar 15 blogs sobre aquesta problemàtica. El CAC i el Departament de Salut van presentar una denúncia conjunta davant la Fiscalia Provincial de Barcelona per un eventual delicte de lesions. La denúncia es va arxivar, atès que, segons va indicar la Fiscalia, l’ordenament jurídic espanyol no recull el delicte d’apologia de l’anorèxia i la bulímia.

El segon informe es va realitzar el 2017 i en aquest cas es van detectar 16 continguts de risc sobre els trastorns de la conducta alimentària. En aquesta ocasió, el CAC es va adreçar a les empreses proveïdores, que van respondre amb l’eliminació, en el termini de tres setmanes, de 14 continguts.

Ara, un cop aprovat el decret del Govern, que obre una nova via d’actuació, el CAC ha constatat que dels 31 continguts detectats originalment encara en són visibles un total de set. La resta han desaparegut perquè els proveïdors els han eliminat arran de la denúncia del CAC, per decisió dels autors mateixos o perquè han canviat d’adreça.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article