Un gen implicat en el TDAH podria estar relacionat amb el consum de substàncies addictives

Diversos investigadors catalans han participar en un estudi publicat a la revista ‘Translational Psychiatry’

Un estudi publicat a la revista ‘Translational Psychiatry’, del grup editorial Nature, apunta que algunes variacions en el gen LPHN3, relacionat amb el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) en nens i adults, podrien afavorir la predisposició a consumir tabac, alcohol, cànnabis i altres substàncies addictives.

La descoberta està basada en un estudi liderat pels experts Mauricio Arcos Burgos i Maximilan Muenke, dels Instituts Nacionals de Salut de Bethesda, dels Estats Units, i s'ha fet amb 2.700 pacients dels Estats Units, Colòmbia i Espanya. Hi han participat Bru Cormand i Noèlia Fernàndez, de la Facultat de Biologia, l'IBUB, l'IRSJD i el CIBERER, així com Josep Antoni Ramos Quiroga i Marta Ribasés, del VHIR i el CIBERSAM, entre d'altres.

El TDAH és un dels trastorns psiquiàtrics més comuns en la infància i adolescència i es caracteritza per la hiperactivitat, la impulsivitat i el dèficit d'atenció en els afectats. Un dels gens relacionats amb la susceptibilitat al TDAH és el gen LPHN3, que codifica la proteïna latrofilina 3.

En el nou treball, els experts han aplicat un mètode estadístic innovador que integra informació clínica, demogràfica i genètica sobre un trastorn per predir un altre trastorn que es presenta de forma concurrent, com ara l'addicció al tabac, l'alcohol, la cocaïna, el cànnabis o la marihuana, entre d'altres.

Les conclusions apunten que, dins el grup d'afectats espanyols per TDAH, una variació concreta en el gen LPHN3 augmenta un 40 % el risc de dependència a la nicotina. Segons els experts, els resultats són similars en el cas de l'alcohol i les drogues il·legals, que s'han estudiat de manera conjunta en el marc de la recerca.

Un 75 % del TDAH té una base genètica i el 25 % restant és atribuïble a factors ambientals que són molt variables, detallen els experts. Per tant, els factors externs també poden ser rellevants en la manifestació de les conductes addictives en els afectats pel TDAH. Per exemple, determinats estils de vida o interaccions socials hi poden tenir un paper important.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article