Un laboratori de l'Institut Josep Carreras desenvolupa una teràpia per a un tipus de leucèmia infantil

Cada any es diagnostiquen uns 30 casos a l'Estat i un terç no respon als tractaments actuals


El laboratori del Campus Clínic-UB de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha desenvolupat una teràpia per a un tipus de leucèmia infantil que és poc freqüent. És un dels tipus de leucèmia limfoblàstica, la LLA-T cortical, diagnosticada cada any en uns 30 menors a l'Estat. Acostumen a ser adolescents d'entre 11 i 17 anys, dels quals un terç no responen als tractaments.

Ara, s'ha validat un CAR-T específic que podria eliminar específicament les cèl·lules leucèmiques. S'ha desenvolupat amb models animals utilitzant tant línies cel·lulars com blasts primaris derivats de pacients. A més, s'ha pogut demostrar la probable baixa toxicitat d'aquesta futura teràpia.

Aquest descobriment també obre una nova via terapèutica per a una altra malaltia minoritària infantil, la histiocitosi de cèl·lules de Langerhans, que es caracteritza per una proliferació anormal d'aquestes cèl·lules i que requereix d'un transplantament de cèl·lules mare de la sang per aconseguir la curació dels nens. La cèl·lula que produeix aquesta malaltia expressa el mateix antigen que la LLA-T cortical.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article