Dincat presenta una querella contra Arcadi Espada per delictes d’odi

L'articulista va mensyprear les persones amb Síndrome de Down i va negar que tinguessin dret a la sanitat i a la vida


El Dincat, la federació que agrupa més de 300 entitats de persones amb discapacitat, ha presentat una querella contra l’articulista Arcadi Espada per delictes d’odi. Les declaracions d’Espada al programa ‘Chester’, que presenta i dirigeix Risto Mejide a Cuatro, en què menyspreava les persones amb Síndrome de Down, han despertat tant de rebuig entre la ciutadania i els col·lectius de persones amb discapacitat que la federació ha decidit dir prou.

“No podem admetre aquest tipus d’atacs, que no s’han produït només un cop, sinó de forma reiterada. Hem dit prou”, ha assenyalat la presidenta del Dincat, Rosa Cadenas, que ha explicat que, arran de la publicitat difosa durant tota la setmana sobre l’entrevista, que se centrava només a assenyalar les desafortunades declaracions d’Espada, i que van obligar a fer-lo fora del plató, moltes persones associades a les entitats, algunes d’elles amb discapacitat, havien sentit “vulnerats” els seus drets.

Per això, han presentat aquest dijous una querella per la via penal en un jutjat d’instrucció de Madrid, la ciutat on es van produir els fets. Han decidit emprendre la via penal, i no la civil, tal com ha explicat Jordi Durà, advocat i membre de la junta directiva del Dincat, perquè consideren que el cas és prou greu com per exigir una “resposta contundent”.

Considera el Dincat que les declaracions, “que no són espontànies, sinó que formen part d’un ideari que cal combatre amb fermesa”, com ha dit Durà, neguen drets fonamentals a les persones amb Síndrome de Down i les seves famílies, com ara el dret a la vida i el dret a la sanitat pública, a més de criminalitzar-les. “Són declaracions que intenen trencar la pau social i la convivència i estan fetes des d’una ignorància profunda”, ha lamentat l’advocat.

El procés judicial pot durar més d’un any i, per delictes d’odi, pot tenir una condemna de presó d’entre quatre i sis anys, més una multa. Rosa Cadenas ha recordat també que el Dincat ha decidit actuar amb una acció directa en constatar la passitivitat de la fiscalia, que podria haver actuat d’ofici.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article