Cada mes dos homes cometen un feminicidi a Catalunya

Només el 15% de les denúncies per violència masclista acaben en condemna


A Catalunya, des del 2010 fins al 2017, s’han comès 163 feminicidis i altres assassinats de dones a mans d’homes. Això significa que cada mes dos homes cometen un feminicidi, és a dir, assassinen a dones pel fet de ser dones. Així ho constata un informe que ha presentat aquest divendres la directora de la plataforma Feminicidio.net, Graciela Atencio.

D’aquests 163 feminicidis i assassinats de dones, el 53% han estat íntims, és a dir, comesos per la parella o exparella o l’home que assassina una dona que va rebutjar començar una relació íntima amb ell; seguit del 13% que han estat no íntims -aquells amb qui la dona no tenia cap tipus de relació afectiva- i el 12% familiars. A més, ha detallat que la majoria d’aquests feminicidis (61%) es van perpetrar a la província de Barcelona, durant els mesos de vacances (gener, juny i octubre) i en zones de costa.

Pel que fa al perfil de l’homicida, Atencio ha remarcat que és “heterogeniˮ, però ha detallat que es tracta especialment d’un home d’entre 20 i 45 anys i principalment d’origen nacional.

Segons el tipus de relació, les víctimes coneixien els seus assassins en el 93% dels casos. L'estudi no només té en compte les dades judicials, sinó que les completa amb la violència contra les dones de fora l'àmbit de la parella a través “d'una feina d'hemerotecaˮ, segons ha explicat Atencio. També les treu d’informes judicials i de casos que han aparegut en mitjans de comunicació.

En aquest sentit, lamenta que l’Estat només recopili els feminicidis íntims, és a dir, en l’àmbit de la parella, i oblidi la resta. Atencio ho considera una “responsabilitatˮ perquè aquestes dades permeten “construir polítiques públiquesˮ i “salven videsˮ. Atencio ha alertat també que a Catalunya “només” el 15,3% de les denúncies per violència masclista acaben en condemna.

L'informe també revela que les dades a Catalunya han experimentat una evolució positiva, de manera que el 2010 es van produir 7,13 assassinats per violència masclista per cada milió de dones, un índex que el 2017 va ser ser de 4,16. Tanmateix, Atencio ha lamentat la xifra reduïda de familiars o persones de l’entorn de la víctima que posen la denúncia: “No pot ser! L’entorn s’hi ha d’implicar, perquè només el 2% de les denúncies provenen de familiars. I com a societat civil organitzada hem d’actuarˮ.

També han participat de la presentació el diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia; la magistrada, sòcia fundadora i vocal de l’associació Mujeres Juezas de España, Lucía Avilés; i la presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, Montserrat Vila. Aquesta darrera també ha fet incís en la violència institucional, que es produeix quan l’Estat tolera actes de violència masclista o no compleix en termes de prevenció, i ha subratllat que “el fet que el 2011 es traguessin els grups d’atenció a les víctimes 24 hores ha tingut un impacte directe en les víctimes, que moltes vegades no es poden permetre de passar-se hores a la comissaria per denunciar un casˮ.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article