“Volem un futur”: el moviment ‘Fridays for Future’ alça la veu a Barcelona

La plataforma d'estudiants exigeix que es declari “l'emergència climàtica” a tots els nivells institucionals


Els ‘Friday for Future’ s’han aplegat aquest divendres davant de la Generalitat per exigir que s’apliquin “mesures urgents” contra el canvi climàtic. Es tracta d’un moviment internacional, liderat per estudiants, que fa una crida a la “solidaritat i a la justícia climàtica”.

Ja és el segon divendres que els estudiants d’institut i universitat es concentren a les portes de la Generalitat. La primera trobada de Fridays for Future va ser divendres 22 de febrer. Aquest cop han mobilitzat més d’un centenar de persones, amb pancartes i consignes per alertar tothom del problema imminent que suposa el canvi climàtic.

La primera parada que el moviment va fer al territori va ser a Girona. Aquest divendres els joves també s’han mobilitzat a Madrid, a les portes del Congrés dels Diputats. “Estem tots connectats, volem fer sentir la nostra queixa”, diu la Maria, que té 16 anys i és una de les portaveus de la plataforma d’instituts.

El moviment encara ve de més lluny. Concretament, de Suècia. Gretha Thunberg, una noia de 15 anys, se salta les classes cada divendres per anar davant del Parlament suec a conscienciar sobre la necessitat d'adoptar mesures per fer front al canvi climàtic. Així, els estudiants catalans han volgut unir forces en el que consideren “un moviment jove, més que estudiantil”, perquè el canvi climàtic “afecta tothom”, destaca la Gema Barricarte, estudiant d'arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya, una de les portaveus de la plataforma.

Seguint la crida de Thunberg, els joves catalans van pensar “que era l’oportunitat de fer-ne ressò i que es fes alguna cosa a Catalunya”, explica la Maria. D'aquesta manera, el moviment es comença a gestar a la marxa pel clima, el 10 de novembre a Barcelona. Allà coincideixen estudiants de diverses universitats i decideixen crear la plataforma Unim Forces “per proposar mesures amb criteri medioambiental”, destaca Barricarte. El 15 de febrer celebren la primera assamblea oberta i comença a caminar el Fridays for Future.

“Les altres lluites no tenen sentit si aquesta es perd”, “Ens juguem l’aire del demà” o “Volem un futur, canviem el sistema, no el clima” són alguns dels missatges que s’han pogut escoltar a la concentració i llegir a les pancartes dels joves, dissenyades a mà, en cartó reciclat.

A més, la trobada d’aquest divendres ha arribat amb performance inclosa; el grup de joves han escenificat el clàssic joc del mocador mentre pel megàfon ubicaven l’escena i describien els dos equips: les forces de les energies no renovables contra les renovables. Quan tot indicava que guanyaven les primeres -amb els integrants de l’equip vestits de negre-, finalment les renovables han aconseguit l’escalf dels assistents i la cosa ha acabat empatada.

“Quin món ens esteu deixant?”

Una de les mesures més urgents que reclama el col·lectiu, segons Barricarte, és que “es declari l'emergència climàtica en tots els nivells institucionals, és a dir, ajuntaments, i a nivell estatal. I que s’apliquin mesures que vagin acord a l'emergència actual”. D'altra banda, Barricarte considera que és important “difondre aquest missatge a la ciutadania”. 

“Pensem que hi ha molta falta d'informació i no centra ni el debat social ni l'opinió pública. Volem que es parli més d'aquest tema i que la gent entengui que és un problema que ens està afectant ja a joves, adults i infants”. Tal com assenyala aquesta estudiant d’arquitectura, es tracta també “d’un tema de responsabilitats i de tenir en compte el futur dels fills”. “Quin món ens esteu deixant? aquest no és el món que es va trobar el meu avi o la meva mare”, lamenta.

Per començar, segons Barricarte, s’haurien de “parar les emissions mundials de CO2 en la mesura que sigui possible, però de la manera més ràpida”. “Ja hem vist que amb les cimeres internacionals no anirem enlloc. El planeta és casa nostra i cuidar casa nostra no depèn d'una cimera internacional”, argumenta.

De moment, però, els Fridays for Future no han obtingut cap resposta institucional. “Portem poc temps amb la reivindicació però aspirem a tenir aquesta resposta”, reconeix.

Per acabar, un dels portaveus ha llegit un fragment del manifest de l’activista Thunberg: “Només parleu de tirar endavant amb les mateixes males idees que ens han dut a aquest desastre, quan el més sensat seria posar el fre d'emergència. Vosaltres no sou suficientment madurs per dir les coses pel seu nom. Fins i tot aquesta càrrega ens la deixeu a nosaltres, els nens i nenes”.

A banda de les convocatòries dels divendres, el moviment s'uneix a la vaga estudiantil internacional contra el canvi climàtic convocada per al proper 15 de març.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article