Gairebé el 18% dels joves enquestats és activista en més d’una causa social

La secretària d'Infància, Georgina Oliva, destaca que el treball posa de manfiest que “els joves no són passius”


L'enquesta de participació i política realitzada la tardor del 2017 posa de manifest que el 61% dels joves participen en política. Un 17,5% són multiactivistes, és a dir, participen en diferents àmbits i per diferents canals, un 30,9% més es consideren “connectats”, és a dir que tenen vinculació i interès amb la vida política, i un 12,7% més, estan associats a entitats amb diferents objectius.

Així, només un 39% dels joves es poden considerar “passius” tot i que també poden haver participat, per exemple, en processos electorals. Per a la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, l'estudi demostra que “els joves no passen de la política” i, per tant, “es trenca amb l'estereotip que els joves passen de tot”.

El nivell educatiu i socioeconòmic condiciona en part, el nivell de participació dels joves en els afers públics, i així, les persones amb més nivell formatiu i més poder adquisitiu tendeixen a tenir una vinculació i un interès més gran pels afers polítics. Per contra, al grup de “passius”, hi ha un nombre més gran de joves provinents de famílies amb capital social i educatiu més baix amb més presència de població estrangera.

L'alt grau de participació d'aquest segment de la població doncs, també s'explica perquè els joves són la generació ''més formada'' ja que tenen un nivell educatiu més alt i per tant, tenen més habilitats per entendre la política, posicionar-s'hi i participar-hi. Així ho ha explicat un dels responsables de l'estudi, Roger Soler,

Entre els resultats que s'han avançat aquest dilluns (l'estudi complert es presentarà el mes de juny previsiblement) destaca que el 35,7% dels joves enquestats havia participat en alguna manifestació o concentració el darrer any i fins a un 29,6% els últims dos mesos. El 20,9% havia assistit a un acte reivindicatiu els darrers 12 mesos, i fins a un 15,1% ho havia fet els dos mesos abans. Més del 25% havien fet comentaris polítics online o els havien penjat el darrer any, i al voltant del 20% ho van fer els dos mesos anteriors a les preguntes.

En general, però, a diferència dels adults, els joves no s'identifiquen amb un partit concret, una dada que es mantes estable des del 2011. Nomes el 41,5% dels joves enquestats asseguraven sentir-se identificats amb algun partit, sis anys abans ho deien el 40,8%. En canvi, a la franja d'entre els 45 i 64 anys, fins al 57,1% dels ciutadans asseguren tenir una identificació partidista.

Segons ha explicat el secretari general de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, aquests resultats posen de manifest que els joves participen “molt més del que pensem”, però per canals diferents i noves vies, preferentment més directes i obviant la representativitat ja que aposten per una democràcia més participativa que representativa. Per aquest motiu, aposta perquè el Govern obri els canals i s'acosti a les formes de treballar dels joves, canviant webs o fent servir Instagram. Un dels objectius, segons Foz, és incrementar la confiança dels joves en les institucions.

En una mateixa línia, la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, assegura que s'han creat noves maneres de participar dels adults, que escullen “un sistema més representatiu i convencional a través de partits”. Per a Oliva, el repte de la Direcció General de Joventut és apropar aquesta cultura participativa a les edats més primerenques, amb iniciatives a les escoles de primària i també tenir-los en compte a l'hora de considerar-los “de tu a tu”.

Una pluralitat de joves

Per a Oliva, el repte és millorar el gairebé 40% de joves que no participen en política i per tant, que s'incorpori una “perspectiva inclusiva”. Així, Oliva creu que s'ha de treballar per arribar a “la pluralitat dels joves que hi ha al país”, com poden ser els migrats. La secretària de Joventut també aposta per millorar la perspectiva de gènere en participació i aconseguir que les noies, que participen més de joves, mantinguin aquest grau d'implicació a la franja d'entre els 30 i 35 anys que actualment, es constata una davallada.

L'enquesta de l’Agència Catalana de la Joventut i la Direcció General de Participació Democràtica es va dur a terme el novembre de 2017, en un context que segons els autors de l'enquesta, també s'ha de tenir en compte a l'hora de llegir els resultats. L'estudi complert es presentarà el mes de juny vinent.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article