Tracten un tipus de cefalea amb radiocirurgia per primer cop a Catalunya

Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia utilitzen aquesta tècnica per tractar la neuràlgia del trigemin, una afecció molt dolorosa a la cara


El CatSalut ha aprovat el primer programa de Catalunya i un dels primers de l'Estat de tractament de la neuràlgia del trigemin, és a dir, un tipus de cefalea, a través de radiocirurgia, que es posarà en marxa de manera conjunta entre l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia.

Ja s'han fet dues intervencions. Aquesta tècnica permet aplicar una radiació precisa sobre el nervi. La neuràlgia del trigemin és una afecció crònica molt dolorosa a la cara i té un gran impacte en la qualitat de vida, afectant principalment persones més grans de 50 anys.

El dolor és intens i sobtat i pot aparèixer als ulls, la mandíbula, els llavis, les genives, les dents, el nas o el front. Pot afectar prop de l'1% de la població i és més habitual en dones.

Molts casos es poden tractar amb fàrmacs. Si no funcionen, el recurs més efectiu és la cirurgia oberta, en la qual el neurocirurgià crea una separació entre el nervi i el vas sanguini més proper que pot fer desaparèixer el dolor. També hi ha procediments percutanis per intervenir sobre el nervi.

Aquesta nova tècnica que s'ha posat en marxa consisteix a aplicar de forma molt precisa i especialitzada radiacions ionitzants sobre el nervi trigemin amb un mètode estereotàctic que permet administrar dosis molt altes sobre la diana planificada.

Per fer-ho s'utilitza l'avançat model d'accelerador lineal Novalis TrueBeam de l'ICO, una unitat dissenyada per realitzar tractaments de radiocirurgia i altres tractaments de màxima precisió com la radioteràpia estereotàctica extracranial. És un tractament ambulatori i dura uns 45 minuts.

El primer tractament es va realitzar a mitjans de novembre a un pacient a qui els fàrmacs no li havien funcionat i que tenia una contraindicació per operar-se. Un oncòleg radioteràpic alemany amb molta experiència va presenciar la intervenció. Al pacient li va desaparèixer el dolor un mes després de fer el tractament. A mitjans de febrer s'ha fet una segona intervenció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article