Concentrar les tasques d'infermeria disminueix un 50% el nombre de pacients que es desperta a les nits

El projecte Morfeo del Parc Sanitari Pere Virgili inclou 40 mesures per reduir el soroll nocturn un 20%


Reorganitzar les diferents funcions del personal d'infermeria com són l'administració de medicament, les cures o les mesures d'higiene en el mínim de visites possibles a disminuït d'un 16% a un 8% el volum de pacients que veu interromput el seu descans.

El projecte Morfeo del Parc Sanitari Pere Virgili ha redistribuït totes aquestes tasques i ha adequat les pautes d'administració respectant les “hores màgiques” que van entre les 12 de la nit a les 6 del matí, després de detectar que els pacients al·legaven l'activitat d'infermeria com el principal motiu que trencava el seu son a la nit, seguit de les converses de professionals i altres pacients, o el soroll de carros, portes timbres i la il·luminació del passadís de l'habitació.

Precisament, a més d'aquestes accions per disminuir les interrupcions del son, el projecte Morfeo inclou també mesures per disminuir els estímuls ambientals com el soroll i la lluminositat, així com per conscienciar professionals i pacients de la importància de garantir un bon descans.

S'han dut a terme una quarantena de mesures que han reduït més d'un 20% el soroll nocturn com per exemple, col·locar gomes per evitar el cop de tancament dels carros de residus, la dotació de telèfons sense fil en vibració i alarma lluminosa, la col·locació de butxaques laterals als pantalons del personal sanitari per al transport de telèfons o evitar l'ús dels ascensors durant les “hores màgiques”.

Per reduir la intensitat lumínica, s'ha dotat els professionals de nit de llanternes i s'ha instal·lat un doble estor a la finestra de les habitacions. També s'ha implantat un sistema de regulació de la intensitat lumínica dia/nit. A més, s'han instal·lat aparells de sonometria a totes les unitats i s'han elaborat cartells i altres elements visuals.

Les mesures s'han dut a terme al conjunt del centre, en concret, a deu unitats d'hospitalització (subaguts, llarga estada, convalescència i pal·liatius). Segons ha explicat la supervisora d'Infermeria del Parc Sanitari Pere Virgili, Mercedes Manso, es va decidir que el projecte fos global per millorar la “qualitat assistencial” que pot suposar una recuperació “més ràpida” del pacient.

Maso destaca que no ha estat “una tasca senzilla”, ja que s'han hagut de canviar mesures estructurals i rutines de treball en gairebé 11.000 metres quadrats, tenint en compte que la tipologia de pacients del Parc té una mitjana de 70 anys i bona part dels quals pateix una demència com a patologia de base. Tot i això, Manso ha assegurat que el personal s'ha implicat “activament” per poder desenvolupar amb “efectivitat” la iniciativa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article