El Parlament valida el decret llei que reforça la lluita contra l'enaltiment de la bulímia i l'anorèxia a internet

La modificació amplia les responsabilitats als intermediaris i contempla multes de fins als 100.000 euros


El Parlament ha validat per unanimitat amb 127 vots a favor un decret llei per incorporar mesures contra l'enaltiment dels trastorns de conducta alimentària, com l'anorèxia o la bulímia, al Codi de consum. Les modificacions amplien el marc legal perquè es pugui actuar contra la difusió de continguts que fan apologia d'aquests trastorns o que fomenten o indueixen a conductes i hàbits no saludables. Entre d'altres, el decret llei contempla sancionar les persones, plataformes digitals o serveis en línia que cooperen o encobreixen aquest tipus de contingut amb multes que poden arribar als 100.000 euros. 

El decret llei sorgeix dels treballs a la Taula de Diàleg per a la prevenció dels Trastorns Alimentaris (TCA) que va posar de manifest que era urgent adoptar mesures de protecció i prevenció davant la informació perjudicial que hi ha en webs, blocs i xarxes socials, sobre trastorns com l'anorèxia o la bulímia. Aquesta modificació és una mesura pionera a l'Estat.

Entre altres qüestions, la modificació obliga les empreses a no dur a terme activitats relacionades amb la posada en el mercat de béns i serveis que fomentin hàbits no saludables o trastorns alimentaris als consumidors. També es tipifica com a infracció greu promocionar, publicitar o fer ofertes sobre hàbits relacionats amb els trastorns alimentaris. En aquest cas, com a infracció greu, es pot sancionar amb multes de fins a 100.000 euros.

D'altra banda, s'estén la responsabilitat a les empreses que ofereixin allotjament web a pàgines, blocs o xats que allotgin aquest tipus de continguts incitadors dels trastorns de conducta alimentària i s'estableix que les persones, plataformes o serveis que cooperen o encobreixen aquestes conductes en són també responsables si no adopta les mesures per suprimir o retirar els enllaços o els continguts afectats.

Un cop convalidat el decret, la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha explicat que l'eficàcia del decret llei "quedarà fora de dubte" quan es comencin a imposar les primeres sancions a les empreses. "Actuarà també a nivell de sensibilització i pedagogia sobre com són de perillosos aquests continguts, que de vegades passen desapercebuts", ha garantit.

Unanimitat a la cambra

El diputat de Ciutadans, Jorge Soler, ha celebrat que s'opti per una estratègia "global", que ha instat a reproduir també a l'Estat espanyol, però ha apuntat que "el Govern té eines per fer alguna cosa més". "Farem tot el possible per evitar més víctimes que pateixin aquesta infàmia", ha afegit.

Els socialistes han reclamat que les mesures no es limitin només en l'àmbit de consum i han qüestionat que "el departament de Salut desaparegui". La diputada Assumpta Escarp també ha lamentat que xarxes com Facebook o Instagram en quedin apartades.

CatECP consideren que aquest és "un petit pas per tapar una emergència" però creuen que "no soluciona el problema". La diputada Marta Ribas, que ha carregat pel retard en la presentació d'aquesta modificació, ha apuntat que les mesures "estan sobradament justificades". "No podem permetre que consells per emmalaltir o morir circulin de manera impune", ha afegit.

La CUP ha celebrat la modificació perquè "la pressió estètica és violència masclista". "Des de petites ens ensenyen a mantenir-nos primes, guapes, submises i perfectes, i així subsisteix aquest sistema", ha criticat la diputada Maria Sirvent.

El popular Santi Rodríguez ha preguntat "per què no apareix la consellera de Salut" en aquest assumpte i n'ha reclamat "més activitat".

Per part d'ERC i JxCat, consideren que aquest decret "posa sobre la taula solucions" i és "un pas més en la protecció de la infància i l'adolescència". "No només s'ataca la patologia, aquest és un mode d'atacar una manera d'observar la vida i de pensar", ha dit la diputada republicana Anna Caula.

Els grups de Ciutadans, dels comuns i el PP han qüestionat que una mesura així s'hagi tramitat via decret. Segons la consellera, aquesta acció, que es volia impulsar a mitjans del 2017, va quedar paralitzada per l'aplicació de l'article 155.

Increment en els continguts ‘pro ana’ i ‘pro mia’ a la xarxa

L'apologia de l'anorèxia i bulímia nervioses a la xarxa s'ha incrementat en els darrers vuit anys. Un estudi realitzat per la Taula de Diàleg per a la prevenció dels TCA va revelar que el 59,2% dels malalts accedeixen a través d'internet a continguts no saludables, i que un 40,8% ho fa directament a continguts sobre el trastorn i consell sobre dietes. La mitjana d'edat de la primera cerca està en els 15,51 anys i el 85% dels que busquen aquest tipus de continguts són menors d'edat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article