Els atacs contra els centres que acullen joves migrants sols alerten entitats i administració

Afers Socials denuncia als Mossos l’atac al centre de Castelldefels, que Amorós titlla de “racista” i considera que és un fet “aïllat”


Aquest dissabte una vintena d’encaputxats va entrar a un centre d’atenció a joves migrants sols, a Castelldefels, i va atacar tant educadors com joves. Aquest diumenge, el grup d’encaputxats va repetir l’agressió. Arran d’aquesta situació, aquest mateix dilluns, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha explicat que el Govern ja ha denunciat aquests fets als Mossos i ha titllat l’atac “d’injustificable”.

Aquest doble atac al centre de Castelldefels no ha estat l’únic. Fa unes setmanes el centre de Canet de Mar també va registrar un incident similar. Davant aquests fets, Amorós ha comparegut  aquest dilluns davant els mitjans de comunicació i ha advertit que la prioritat del Govern és protegir els joves migrants sols i ha alertat que “el que no es pot fer mai és atribuir a un col·lectiu el que ha fet un individu; això és racisme”, ha sentenciat.

Malgrat tot, Amorós ha explicat que aquest atac respon a un fet aïllat i que la societat catalana és “acollidora”. “Catalunya l’hem feta les persones que ja estàvem aquí i les que han vingut de nou”, ha asseverat.

A més, el secretari d’Igualtat ha destacat que molts col·lectius compten amb aquests joves per poder tirar endavant els seus respectius àmbits laborals, per exemple, els pagesos, els mecànics, entre altres. “Tenim un projecte pilot de reinserció laboral amb 30 mentors que és tot un èxit”, ha assenyalat. Tot i aquests atacs, segons Amorós, el Govern no es planteja “accelerar ni retardar” la temporalitat dels centres de joves migrants sols.

Per la seva banda, la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat es personarà davant l'atac del centre de Castelldefels i demana reunió urgent amb la Generalitat alhora que fa una critica a la “nul·la implicació realista de les administracions”.

La Taula del Tercer Sector condemna els “atacs racistes”

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials a Catalunya, també ha rebutjat i condemnat el que considera que són “atacs racistes molt greus i intolerables, tractant-se d’agressions a menors”. “Aquest tipus d’accions violentes (físiques i verbals) i xenòfobes no tenen cabuda en una societat com la nostra, que compta amb un model de convivència basat en el respecte, la diversitat i la tolerància”, ha subratllat.

En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector demana que “no s’estigmatitzin els menors migrats sols i que agents i institucions intensifiquin el treball conjunt de sensibilització i conscienciació sobre les persones migrades i refugiades” amb l’objectiu d’aconseguir un canvi de mirada sobre el fenomen migratori. A més, les entitats exigeixen als partits polítics que no facin un ús electoralista de la immigració per treure un rèdit electoral.

El Síndic reclama “respostes concretes” contra la xenofòbia

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha reclamat en comissió parlamentària, aquest dilluns, a totes les administracions que adoptin les mesures necessàries per protegir els col·lectius més vulnerables i en risc d’exclusió. En aquest sentit, ha fet una menció especial als joves migrants sols que estan patint atacs xenòfobs i “mostres de rebuig molt greus”.

Ribó ha anunciat que ja està investigant els fets ocorreguts en els centres i sobre els quals té previst aprofundir en la Comissió d’Infància, que tindrà lloc demà dimarts, 12 de març. D’aquesta manera, exigeix respecte pels drets dels infants migrants, col·lectiu especialment vulnerable per la seva condició de menors d’edat i migrants.

A més, el Síndic fa una crida a les institucions catalanes perquè reaccionin davant d’aquests atacs “de caràcter xenòfob i perquè adoptin mesures tant amb relació als fets com per a la prevenció i pedagogia social davant la gravetat del que ha succeït”.

Per la seva banda, la Fedaia recorda que la Convenció Internacional sobre els drets dels Infants i els Drets de la Infància de Catalunya preveuen la protecció i l’atenció dels infants i joves en situació de risc o vulnerabilitat que es trobin país, vinguin d’on vinguin: “Estem davant d’una atac als drets humans molt sever que no podem tolerar”, alerten en un comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article