Canet de Mar posa en marxa una xarxa de mentors per afavorir la integració dels joves estrangers que arriben sols

L'Ajuntament demana aparcar els conflictes i facilitar que els joves es puguin “llaurar un futur en qualitat”

Canet de Mar compta amb una nova xarxa de mentors voluntaris, que impulsa el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que treballaran per afavorir la integració al municipi dels joves estrangers que han arribat sols. La mesura, ja prevista des de l'arribada del col·lectiu al municipi, pren ara major rellevància pels darrers incidents provocats per una part de la població que rebutja la presència d’aquests joves.

A través de la mentoria, per contra, es vol promoure una “relació de suport i acompanyament” entre veïns de Canet i els joves migrants que els permeti “conèixer i vincular-se amb la societat d'acollida”. “Hem de possibilitar que tots els que vulguin integrar-se i llaurar-se un futur al nostre país puguin fer-ho en qualitat”, ha explicat l'alcaldessa, Blanca Arbell.

El projecte s'ha donat a conèixer aquest dilluns a les entitats canetenques per captar voluntaris, tot i que l'Ajuntament ja comptabilitzava més d'una vintena de persones interessades prèviament. El pla consisteix en la creació de parelles de mentoria -assimilables a les parelles lingüístiques - en les que un adult ajuda a un joves en el seu procés d'integració.

L'objectiu és que les trobades entre totes dues parts puguin servi perquè el mentor doni suport emocional al jove i l'acompanyi en el coneixement i participació de la societat d'acollida. Per beneficiar-se d'aquest projecte, a més, els joves hauran de demostrar un “comportament correcte” i “interès i voluntat” de compromís amb la mentoria.

“Es tracta que s'habituïn de forma espontània al dia a dia de Canet i coneguin les nostres normes i formin part de totes les activitats. Volem que corrin lliurament pel poble i que sigui quelcom normalitzat”, relata la regidora de Participació Ciutadana de Canet de Mar i responsable del projecte de mentoria, Raquel Serra.

El perfil dels voluntaris que ara es busca és el d'una persona major de 25 anys, amb competències personals que incloguin valors com el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. A més, han de ser persones que en la seva vida quotidiana tenen contacte amb el teixit social i cultural.

Tensió al poble

En les darrers setmanes, la presència dels joves estrangers no acompanyats a Canet de Mar ha provocat alguns moments de tensió per part d'un grup de veïns que no toleren la presència dels joves estrangers al poble. N'hi ha una cinquantena allotjats en una casa de colònies del poble i tenen, majoritàriament entre 16 i 17 anys. El gruix són nois i provinents del Marroc.

Fa uns dies, els van escridassar i insultar al centre del poble i fins i tot un home va intentar agredir-los amb un ganivet al centre d'acollida on resideixen. Des de l'Ajuntament de Canet de Mar han condemnat enèrgicament aquestes actituds i demanen als veïns que no criminalitzin els joves estrangers.

Segons l'alcaldessa, Blanca Arbell, hi ha un corrent "poc democràtic" al municipi que culpabilitza els joves estrangers de tots els delictes que es cometen, malgrat les dades policials demostren el contrari. L'alcaldessa celebra la participació ciutadana per poder "donar la volta" a aquest corrent negatiu que és "una minoria".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article