Alerten d'“abusos i explotació” a persones africanes en la ruta cap a l'Estat espanyol

Gairebé la meitat de les persones immigrants entrevistades per l'Organització Internacional per a les Migracions han patit maltractament


L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) alerta sobre la detecció de casos de “tràfic de persones, abusos i explotació” en la ruta migratòria del Mediterrani Occidental per entrar a la Unió Europea a través de l’Estat espanyol. Segons una enquesta realitzada per l'OIM amb persones immigrants que van entrar de manera irregular a l'Estat amb aquesta ruta el 2017 i 2018, gairebé la meitat d'aquests van patir alguna “experiència directa” de maltractament al Marroc i Algèria en el seu camí cap a l'Estat espanyol.

En la majoria de les situacions van viure violència física (el 41%), però d'altres també van treballar sense cobrar, per la força o van ser retinguts en contra de la seva voluntat, tal com han explicat a l'OIM les més de 1.300 persones entrevistades. L'OIM va fer les entrevistes a centres de recepció i trànsit a Madrid, Múrcia, València i Andalusia.

Un 41% dels enquestats asseguren que van decidir emigrar per motius econòmics, seguit d'un 32% que ho va fer per patir violència personal i un 15% a causa de guerres o conflictes. Tanmateix, en el cas de les dones gairebé un 60% van decidir escapar del seu país per fugir de situacions violentes com agressions per part de marits o familiars.

Perfil dels immigrants

El perfil dels enquestats són majoritàriament homes del Camerun, Gàmbia i Guinea d'uns 23 anys que van marxar sols del seu país i que tenen com a destí l’Estat espanyol o França. Segons les enquestes, el camí que segueixen principalment per entrar a la UE creua Algèria i el Marroc per entrar a l'Estat en vaixell o saltant les tanques a Ceuta i Melilla.

L'OIM nega el canvi de ruta

L'OIM assegura que aquesta enquesta mostra la “falta d'evidència” que els immigrants hagin decidit substituir la ruta del Mediterrani Central, que passa per Líbia, per la ruta occidental que travessa el Marroc. Per contra, remarquen que la majoria dels enquestats tenien clar en el moment de marxar del seu país que volien arribar a l’Estat espanyol i França.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article