“Els centres d'acollida són la llar d’aquests joves i s’han de sentir protegits”

El Col·legi d'Educadors condemna “l'atac” de Castelldefels i reclama “suport i cura” als professionals que atenen els joves estrangers


El Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ha condemnat “l'atac” del passat cap de setmana als menors d’edat migrants no acompanyats que vivien temporalment en una casa de colònies de Castelldefels i que aquest dilluns van ser traslladats. A parer del col·lectiu, les actituds “xenòfobes explícites” dels atacants no es poden interpretar com uns fets aïllats, atès que “recentment es va viure una situació similar en un altre municipi”, en relació als fets de Canet de Mar.

Una de les qüestions que critica el CEESC és la resposta residencial que es dona a l’arribada de menors d’edat estrangers, amb centres d'acollida dissenyats com a “espais provisionals”. El Col·legi subratlla que aquests centres esdevenen “la llar” dels joves que acullen, per la qual cosa, la provisionalitat no contribueix a fer-los “sentir protegits”. “No podem estar d’acord en oferir les respostes residencials -que celebrem- sense els projectes i els equips educatius necessaris, o sense tenir en compte la població d'acollida”, diu.

Paral·lelament, reclama “suport i cura” als professionals que han d’atendre aquest col·lectiu perquè, a més d’haver-se vist “directament afectats per aquests incidents”, “fa molt de temps que viuen la pressió d’un sistema extremadament tensionat”.

És per això que el CEESC exigeix a la Direcció General de la Infància i l'Adolescència (DGAIA) que s’afanyi a “enquadrar aquests fets en l’efectiu ple desplegament de l’estratègia de país dissenyada de manera transversal” i que respon a una situació d’emergència “a la qual no s’hauria d’haver arribat”, lamenta.

Segons CEESC es tracta d'un "racisme estructural" que contrasta amb el fet que la societat s'ha expressat "de manera clara, massiva i repetida" a favor de l'acollida. A més, l'entitat reclama a la DGAIA solucions a la situació tot recordant que de fa temps denuncien la manca de recursos per fer-hi front.

Més entitats se sumen a la condemna dels fets

La plataforma d'immigrants i refugiats en lluita ‘El Racisme ens tanca’ ha rebutjat també aquest dimecres els atacs “racistes” i ha denunciat la manca de recursos per acollir-los. “No hi ha una acollida digna”, ha opinat en un comunicat. L'entitat ha advertit que hi ha una campanya de criminalització d'aquests joves per part de partits de dretes que busquen rèdit electoral.

“Es menteix sobre l'augment de la delinqüència, s'explota la por de la població. I quan el problema explota i es produeix la violència racista s'encobreix la seva gravetat disfressant-la de simples baralles entre joves”, s'ha queixat la plataforma, que avisa que “ningú pot justificar aquestes agressions”. ‘El Racisme ens tanca’ reclama modificar la Llei d'estrangeria perquè els menors obtinguin la residència quan compleixin els 18 anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article