Un convent de monges de Manresa es transforma en un casal per a nens en risc d'exclusió social

La seva impulsora, la monja dominica Sor Lucia Caram, vol replicar la iniciativa a d'altres poblacions catalanes


L'antic noviciat del convent de Santa Clara de Manresa, que data de principis del segle XIII, s'ha transformat en un casal per a la infància, un espai d'atenció integral per a nens de 0 a 18 anys en situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió social.

La comunitat religiosa, de la qual només queden quatre monges, ha cedit l'espai. Entre elles, la seva impulsora, la monja dominica Sor Lucia Caram que, segons ha explicat, ha fet realitat un somni. “És un espai d'oportunitats, per escoltar i auscultar les famílies que hem empobrit com a societat", ha assegurat. Es tracta d'un espai de joc i d'aprenentatge on s'atenen de forma integral nens derivats de Serveis Socials. Ara, l'objectiu es replicar aquesta iniciativa a d'altres ciutats catalanes.

Actualment a Catalunya hi ha més de 280.000 nens en situació de risc d'exclusió social. Unes xifres “esfereïdores” que la monja dominica Sor Lucia Caram combat des de fa anys i que, enguany, s'ha materialitzat amb un projecte “transformador” que pretén ser “un espai d'oportunitats per a les famílies”.

Es tracta de la casa de la infància Francesc d'Assís, un projecte liderat per Caram que ha comptat amb el suport de la Caixa, que ha destinat un milió d’euros a l'adequació de l'espai, i que funciona a mig rendiment des de fa un any. El projecte s'emmarca dins del programa CaixaProinfància, que lluita contra la pobresa infantil de l'Obra Social La Caixa.

Distribució dels espais

A la primera planta hi ha l'espai materno-infantil per a nens de 0 a 3 anys, on es pot treballar també amb les famílies. La segona planta acull un espai de socialització de treball d'hàbits i habilitats destinat a nens de 4 a 18 anys en diversos horaris, inclosos els caps de setmana. A més, hi ha l'espai de l'hort del convent, que també s'ha adequat per a realitzar-hi jocs infantils i practicar diferents esports.

Caram ha insistit que aquest no és un espai on les famílies “aparquen els seus fills”. “No és cap guarderia, és un espai per acollir la família”, ha subratllat. Al casal de la infància els nens juguen acompanyats dels seus pares. Actualment, hi participen unes 70 famílies, i l'objectiu és superar el centenar.

El pròxim Casal de la Infància de Sor Lucia, a Girona

Caram ha explicat que vol replicar l'exemple del convent de Santa Clara a diverses ciutats catalanes. La pròxima, ha dit, serà Girona, on ha assegurat que hi ha “molt bona predisposició” per part de l'Ajuntament i el món empresarial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article