Un grup de gent gran recupera la memòria de L'Hospitalet a través de fotografies de l'abans i l'ara

Els vuit punts Òmnia de L'Hospitalet de Llobregat treballen conjuntament per oferir a col·lectius vulnerables projectes d'acció comunitària i cultural


A l’entrada de Tecla Sala, una antiga fàbrica de L’Hospitalet de Llobregat reconvertida en biblioteca pública i centre d’art, s’hi amuntega un grup de gent gran. Fan dos grups a l’entrada, i mentre un visita l’exposició temporal de torn, l’altre s’encamina cap al hall de la biblioteca, on una exposició modesta mostra fotografies de la ciutat, ‘Postals de l'Hospitalet, abans i ara’, comissariada i produïda per ells mateixos durant el curs de fotografia que han desenvolupat del setembre al desembre del 2018 als punts Òmnia de L'Hospitalet.

Qui ha fet les fotografies les contempla i s’hi fa fotos i es fixa en els detalls. “Recordes que aquí hi havia la xurreria?”, li demana una senyora gran a una altra. I, de fons, un home li diu a un altre que té fotografies de l'antiga fàbrica que ara és biblioteca i centre d'art: “Tinc tot el procés de construcció i potser també es podria fer un projecte fotogràfic amb aquest material”, confessa. Alguns recorden com era quan no hi havia cotxes. Altres parlen de com s’ha remodelat el carrer. Tot ells en són els autors, d'aquesta exposició, que ja celebra la segona edició. I es nota que n'estan orgullosos.

El projecte s'emmarca dins el programa que desenvolupen els vuit punts Òmnia que hi ha a L'Hospitalet, alguns gestionats per entitats socials i sense ànim de lucre: Jis-Arrels, Fundació Akwaba, Casal Cívic de Gornal, Club d'Esplai Bellvitge, Sanfeliu - Sant Ildefons, Club Esplai Pubilla Cases Can Vidalet, Centre Esclat Bellvitge i Club d'Esplai La Florida. Aquests punts formen part d'una xarxa molt més gran, la Xarxa Òmnia, que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i que té per objectiu treballar amb col·lectius vulnerables a través d'eines TIC, com ara la gent gran, però també les persones migrades, les que tenen una discapacitat física o psíquica, les dones que pateixen violència masclista, entre altres. Així ens ho explica una de les educadores i dinamitzadores del projecte, Yolanda Carmona.

Yolanda també ens explica que la novetat del projecte és que els punts Òmnia treballen conjuntament sota el nom BlogL'Hosfera, que aquest any celebra deu anys. “Fins ara no hem sabut de punts Òmnia d'altres municipis que estigui treballant plegats”, ens diu. Així, les persones dinamitzadores responsables de cada punt Òmnia de L'Hospitalet es reuneixen dos cops al mes i organitzen projectes comuns, com ara l'exposició de l'abans i el després de la ciutat, que ja fa dos anys que comissarien, a través dels quals els col·lectius amb què treballen poden participar d'un projecte més gran.

Apoderar individualment per construir comunitat

El projecte no només permet aquests grups treballar en un projecte col·lectiu, sinó que transmet valors, com ara la recuperació de la memòria de la ciutat, la solidaritat veïnal, el paper de la gent gran en la construcció social i l'apoderament individual de les persones que hi participen, ens explica una altra dinamitzadora, Mila Serrano, que ens reconeix que cada any intenten modificar una mica el projecte d'exposició fotogràfica i que ja estan pensant en la tercera edició.

Tot el procés de creació de l'exposició, a més, l'enregistren en vídeo i fotografies. En una de les entrevistes que fan a les persones participants del projecte, la Conchi reconeix que totes les fotografies “tenen valor” i que les que més li agraden són la del cinema Navarra i la del poliesportiu Les Planes. “Per què”, li demanen les dinamitzadores. “Perquè el cinema era molt famós i hi anàvem sovint i ara també hi anem, però al supermercat... Ha canviat tant...”, respon ella. La Imma, al seu torn d'enregistrament, explica que la que més li agrada a ella, i la que considera que té més valor històric, és la del metro de Pubilla Cases. “El carril pels cotxes és més estret i la vorera més ampla” i, més tard, la Meli diu que el projecte li ha agradat perquè li ha ensenyat a conviure al barri que l'ha vist créixer, a entendre'l, a reconéixer-li un valor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article