Els promotors de la Renda Garantida tornen a criticar “l'opacitat” del Govern en la concessió d'ajudes

El nou reglament de la prestació permetrà suspendre l'ajut als beneficiaris que acumulin 30 dies treballats


Els promotors de la llei de Renda Garantida de Ciutadania (RGC) han criticat aquest dimecres “l'opacitat” que, segons ell, el Govern aplica a aquestes ajudes, sense donar xifres clares sobre els beneficiaris. A més, lamenten que bona part de les persones en situació d'extrema pobresa no hagin rebut cap tipus d'ajuda. Per això, han alertat que acudiran als tribunals a reclamar cada prestació denegada i que també impugnaran el reglament de la llei si aquest restringeix les condicions per accedir a la prestació.

El portaveu de la plataforma, Diosdado Toledano, ha encapçalat una petita mobilització de la marea pensionista davant del Parlament coincidint amb la compareixença del conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, a la comissió per parlar de la qüestió. Toledano ha agraït que l'oposició hagi recollit bona part dels seus arguments i ha considerat una “bufetada” al Departament que la Comissió de Garanties del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) hagi resolt recentment a favor de la plataforma i hagi donat 20 dies a Treball perquè aporti tota la informació que li ha sol·licitat l'entitat. Tot i així, Treball ha denegat noves peticions d'informació, com les persones sense llar que han sol·licitat l'ajuda, cosa que fa sospitar a Toledano que “alguna cosa amaguen”.

Segons la plataforma, l'Idescat xifrava en prop de 350.000 persones les que estaven en situació de pobresa severa a Catalunya a finals del 2017. Des del setembre d'aquell any fins al gener s'han presentat 133.000 sol·licituds, i només 10.500 s'han aprovat, tot i que aquesta última xifra inclou també els complements a les pensions més baixes.

Per això, Toledano considera que hi ha una mala gestió dels ajuts i “nul·la voluntat” d'aplicar correctament la llei. De fet, alerten que recorreran als tribunals les sol·licituds denegades, que no s'està aplicant correctament el silenci administratiu i que també impugnaran judicialment el reglament de la llei si aquest text restringeix les condicions d'accés a la prestació.

120.004 persones beneficiàries aquest febrer

Per tal que els beneficiaris de la Renda Garantida no hagin de rebutjar ofertes de feina de curta durada i, per tant, per incentivar la seva entrada al mercat laboral, el nou reglament de la Llei, en tràmit, permetrà poder suspendre l'ajut als beneficiaris que acumulin 30 dies treballats.

Així ho ha explicat el conseller d'Afers Socials, Chakir El Homrani, davant la comissió parlamentària, on també ha fixat en 120.004 les persones beneficiàries de la RGC el febrer de 2019, pràcticament el doble dels qui cobraven RMI el setembre de 2017 quan va entrar en vigor la llei, que eren 62.000. El conseller ha explicat que fins a 3.500 persones han trobat feina gràcies a la llei i que s'ha passat d'aprovar el 9% al 30% de les sol·licituds. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article