Les entitats demanen que les ajudes al lloguer siguin compatibles amb la Renda Garantida

Sònia Fuertes, presidenta d'ECAS, creu que el sistema de la prestació ha de ser molt més àgil i entenedor per a la ciutadania


La presidenta de la Federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), Sònia Fuertes, creu que la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha de ser compatible amb els ajuts a l'habitatge, sobretot amb els del lloguer.

Recorda que els preus de lloguer són preus molt alts, en relació als salaris i si és té en compte que moltes de les persones que sol·liciten la RGC tenen feines a temps parcials i temporals, si no es fan compatibles els dos ajuts, es fa impossible “apoderar” aquestes persones.

Aquesta és una de les reivindicacions que han traslladat a la comissió parlamentària d'Afers Socials que aquest dimecres ha tractat la implementació de la RGC. Per a Fuertes, fer mes àgil l'accés a aquest ajut, és un altre dels reptes que té pendents la llei.

Des de les entitats es considera que la RGC és una de les polítiques socials “més importants” dels darrers anys, però creuen que cal que el model sigui “més àgil” per a les persones que ho necessiten per a què puguin disposar de vida “molt mes autònoma” i garantir la seva promoció i participació a la vida comunitària.

En una compareixença al parlament, Fuertes ha criticat que sovint, el sistema de prestacions no és àgil i que la ciutadania no entén les raons. Per això, ha demanat “acostar-nos més” i que el sistema sigui “més intel·ligible”, per la qual cosa el tema de l'habitatge és cabdal.

Fuertes s'ha mostrat a favor d'alguns dels aspectes del reglament que ha avançat el conseller El Homrani i ha apuntat que els col·lectius afectats per la violència domèstica o els desemparats també han de formar part de supòsits especials. Per a Fuertes també és important que es millori l'acompanyament a les persones que han d'entrar en aquest sistema.

Pel que fa a les crítiques de manca de transparència que tant l'oposició com els promotors han pronunciat en contra del Departament, Fuertes creu que no és un problema únicament de la RGC sinó que és una “manca de cultura de governança” que impedeix fer anàlisis compartits, establir indicadors i emprendre mesures correctores quan sigui necessari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article