Un estudi alerta que totes les televisions catalanes suspenen en accessibilitat sensorial

El COCARMI agraeix que es “posi sobre la taula” la situació de la l’accessibilitat dels mitjans de comunicació


Totes les televisions catalanes, tant les públiques com les privades, incompleixen la normativa sobre accessibilitat que els obliga a oferir un mínim percentatge de continguts accessibles a les persones amb discapacitat. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi ‘Serveis d'accessibilitat sensorial a les televisions catalanes: situació actual, necessitats i propostes de futur’, de Sara Rovira Esteva i Irene Tor Carroggio, del grup de recerca Transmèdia Catalònia (UAB), que ha guanyat el segon premi a la investigació sobre comunicació audiovisual dels XXX Premis CAC. D’aquest estudi, el COCARMI n’ha destacat els punts més rellevants.

Així, l’entitat destaca per exemple que, tot i l’incompliment general, TV3 és “la que més s’hi acosta”, i en alguns casos (segons el canal) supera els mínims que fixa la llei en el camp concret de la subtitulació i s’acosta al 100 per cent. Així, el 2017 va oferir 20.188 hores de subtitulació als diferents canals de la TDT, i 477 hores en interpretació de Llengua de Signes Catalana (el 2011 van ser 223).

El COCARMI també en destaca que el 2017 va començar la interpretació en Llengua de Signes Catalana del Telenotícies Migdia. A més, “està avançant en audiodescripció (com a novetat el 2017 es van començar a audiodescriure els gags del Súper3) i en l’accessibilitat de programes on hi ha moltes intervencions en versions originals subtitulades, que sense audiodescripció les persones cegues no podrien seguir”. A ‘A la carta’, però, les audiodescripcions només es poden consultar en televisions intel·ligents.

Quant a RTVE a Catalunya, l’entitat assenyala que “ofereix continguts accessibles en castellà, però cap en català, i fins i tot en els que són en castellà no s’arriba als mínims”, tal com recull l’informe.

En el cas de Betevé, “ofereix subtitulació i interpretació en llengua de signes catalana en alguns programes, però no arriba als mínims”, subratlla el COCARMI. Pel que fa a les privades, ni El Punt Avui, ni 8tv ni Televisió de Girona ofereix cap contingut accessible, recull l’entitat.

L’informe inclou l’anàlisi de l’accessibilitat de les pàgines web i aplicacions per a mòbil i tauleta, una enquesta a usuaris amb discapacitat sobre l’ús que en fan i entrevistes als responsables d’accessibilitat dels diferents canals. Fa així mateix propostes de futur, començant per algunes que no necessiten una gran dotació econòmica, com “estandarditzar els símbols dels serveis d’accessibilitat i incorporar-los a tots els serveis de televisió a la carta” o oferir més formació sobre el tema als responsables d’accessibilitat dels canals.

El COCARMI agraeix que es facin estudis com aquest, que “posen sobre la taula” la situació de la l’accessibilitat dels mitjans de comunicació per a les persones amb discapacitat sensorial, i suggereix que es comenci a analitzar, també, l’accessibilitat cognitiva, un camp sobre el qual hi ha encara molt poques iniciatives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article