Metges de Catalunya es planteja reprendre les mobilitzacions a l’atenció primària davant l’incompliment de l’acord

El sindicat exigeix que l'Institut Català de la Salut compleixi, entre altres mesures, un temps de 12 minuts per pacient


Metges de Catalunya (MC) medita reprendre les mobilitzacions a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), si l’empresa segueix incomplint les mesures pactades en l’acord de sortida de vaga del passat 29 de novembre.

El sindicat exigeix a l’empresa el desplegament “immediat i a tot el territori” de les accions encaminades a millorar les condicions laborals i professionals dels més de 5.700 facultatius que exerceixen en el primer nivell assistencial.

MC llança aquesta advertència després de comprovar en una enquesta interna elaborada aquest febrer, en la qual han participat més d’un miler de professionals, que el 65% dels centres d’atenció primària (CAP) no està assignant un temps de 12 minuts per pacient en les agendes assistencials i que el 80% dels facultatius està atenent més de 30 visites diàries, dels quals un 28% sobrepassa les 35 consultes.

Aquesta sobrecàrrega de treball obliga el 62% del personal facultatiu a dedicar més de dos terços de la seva jornada a l’activitat assistencial, incomplint així els termes del pacte que reserva un terç de l’horari laboral a formació continuada.

Tres mesos després de signar l’acord, l’enquesta també evidencia que el 63% dels equips d’atenció primària (EAP) no ha incorporat cap dels 309 facultatius de medicina de família –xifra actualitzada segons la darrera versió de l’estudi de càrregues de treball– que l’ICS havia de contractar per disminuir la pressió assistencial i, en el cas dels centres que sí que ho han fet, el 60% només ha contractat un únic professional més.

A banda d’això, tan sols el 9% dels professionals amb jornada reduïda ha vist escurçada proporcionalment la seva agenda de visites, tal com fixa el pacte. Tampoc s’està complint el compromís de l’empresa d’elaborar un estudi de dimensionament i càrregues de treball per a l’adequació de les plantilles pediàtriques que, segons l’acord, s’hauria d’haver presentat com a molt tard el 31 de gener passat.

Per a MC, l’aplicació de la nova agenda assistencial, amb 12 minuts per pacient i 20 minuts per a les visites pediàtriques del Protocol d’Activitats Preventives, és ínfima i, en aquest sentit, denuncia que no s’està compensant els pediatres que assumeixen un increment de pacients o que cobreixen les absències d’altres professionals.

Així les coses, el 78% dels facultatius d’atenció primària enquestats aposta per reprendre les mobilitzacions, si se segueixen incomplint els termes de l’acord que va posar fi a quatre jornades de vaga, amb un seguiment mitjà del 76%.

El nou canal de l’ICS

Com a resposta a les acusacions del sindicat, l’Institut Català de la Salut destaca que té el “ferm compromís de transformar l’atenció primària” en base a més d’una trentena d’accions agrupades en quatre grans àmbits: lideratge, sobrecàrrega assistencial, condicions laborals i autonomia dels equips.

En aquest sentit, i per tal d’informar de l’aplicació i el desenvolupament de les accions, l’ICS presentarà un nou canal a la intranet per informar-ne a tots els professionals. “Aquest espai s’anirà actualitzant de forma permanent. En aquest espai també s’inclou un apartat on consultar diversos indicadors assistencials de l'atenció primària, equip per equip“, destaquen en un comunicat.

A més, l’organització es referma en la consolidació dels seus compromisos amb la màxima transparència i la intensa participació del conjunt dels professionals d’atenció primària i altres col·lectius representatius com societats científiques, plataformes de professionals, i sindicats. Així, segons l’ICS, treballar per revertir la petjada de la crisi econòmica, “requereix d’un temps d’execució més prolongat que el transcorregut des de l’anunci de la implantació de les accions, poc més de tres mesos”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article