Primera cirurgia làser a l'Estat per tractar l'epilèpsia i tumors cerebrals

L'Hospital del Mar ha operat amb èxit tres pacients amb una tècnica mínimament invasiva

L'Hospital del Mar ha utilitzat per primera vegada a l'estat espanyol l'ablació amb làser per tractar casos d'epilèpsia i de tumors cerebrals. Aquesta és una tècnica a l'abast de pocs hospitals a Europa, on fins ara només s'han tractat una vintena de casos. Permet eliminar tumors i focus epilèptics de forma mínimament invasiva, segura i ràpida, i reduir el temps d'ingrés dels pacients després de l'operació.

De moment, l'Hospital del Mar ha operat tres pacients que, en 48 hores, van rebre l'alta. L'ablació per làser pot ser especialment útil per a lesions petites i profundes o en localitzacions de difícil accés. El cap de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital del Mar, el doctor Rodrigo Rocamora, afirma que l'ablació per làser obre "un nou paradigma en cirurgia d'epilèpsia".

Fins ara l'equip ha realitzat tres intervencions, en dos pacients diagnosticats d'epilèpsia i un amb hamartoma -creixement benigne (no cancerós) format per una mescla anormal de cèl·lules i teixits-. Les operacions, que es van realitzar el 24 de gener, el 20 de febrer i el 6 de març, han estat possibles gràcies a la col·laboració del Servei de Neurocirurgia, la Unitat d'Epilèpsia i el Servei de Radiologia, amb el suport del Servei d'Anestesiologia.

En una roda de premsa per explicar aquesta tècnica innovadora, el director mèdic de l'Hospital del Mar, el doctor Julio Pascual, ha destacat la “gran satisfacció per anunciar l'inici d'aquesta cirurgia a tot l'Estat” i l'“esforç cooperatiu” entre aquestes unitats per fer-la realitat.

Aquesta tècnica permet tractar lesions molt localitzades, siguin focus epilèptics o tumors, benignes o malignes. En el cas de pacients diagnosticats d'epilèpsia, es poden tractar casos d'hamartomes hipotalàmics, lesions múltiples, esclerosi tuberosa o displàsies cerebrals profundes.

També casos d'angiomes cavernosos, meningiomes i altres patologies. La intenció de l'Hospital del Mar és realitzar una desena d'intervencions cada any a pacients que compleixin els requisits per poder sotmetre's a aquest tipus de tractament.

El cap del Servei mancomunat de Neurocirurgia de l'Hospital del Mar i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, el doctor Gerard Conesa, ha incidit que l'ablació amb làser no és indicada de forma generalitzada per a tots els pacients, sinó per tractar lesions profundes i de difícil accés. "Amb aquesta tècnica es pot accedir a lesions de menys de 3 centímetres de diàmetre en territoris de difícil accés en cirurgia convencional", subratlla.

Intervenció controlada amb ressonància magnètica

En la intervenció al quiròfan, els neurocirurgians practiquen les incisions necessàries per introduir al crani del pacient una sonda làser. La inserció es fa amb l'assistència d'un sistema robòtic. Una vegada realitzada, el pacient es trasllada a les instal·lacions de la Unitat de Ressonància Magnètica del Servei de Radiologia.

El pacient, anestesiat, se situa en el tub de ressonància magnètica per confirmar amb les imatges que s'ha arribat a la zona que s'ha de tractar. Llavors es planifica l'objectiu i comença a aplicar-se el làser que cremarà el teixit.

El cap de la Unitat de Neuroradiologia, el doctor Jaume Capellades, indica que el grau d'ablació “s'avalua mitjançant mapes de termografia per ressonància que permeten un seguiment constant del procés i proporcionen una gran precisió i, sobretot, seguretat, en impedir la coagulació de les estructures crítiques adjacents”.

Com que es tracta d'una emissió d'alta energia, el làser crema el teixit, de manera que evita dessagnaments i possibles hemorràgies. El treball d'un entorn magnètic afegeix complexitat per als neurocirurgians i anestesiòlegs.

Una cirurgia mínimament invasiva

Per al doctor Rocamora, “poder destruir, de forma efectiva i segura, lesions en localitzacions complicades i perilloses per a una cirurgia oberta” significa un “canvi de paradigma” en el tractament de l'epilèpsia. També permet tractar lesions múltiples en localitzacions diverses, o sigui, diferents focus epilèptics en cas que se'n detectés més d'un. A més, no es produeixen efectes secundaris, perquè les zones tractades són “patològiques, no tenen utilitat, més enllà de generar crisis epilèptiques”.

Mentre que les tècniques habituals requereixen un ingrés d'almenys una setmana, amb l'ablació per làser aquest temps s'escurça. "Fins fa poc ningú es podia imaginar que un pacient se sotmetés a una cirurgia cerebral, amb tot el que implica, i al cap de 48 hores, fos donat d'alta sense cap inconvenient.

“Això implica per si mateix un canvi qualitatiu en un procediment altament complex, també per com el viu el pacient”, ha ressaltat el cap de la Unitat d'Epilèpsia. Els responsables d'aquesta cirurgia assenyalen que la tècnica no limita el ventall d'intervencions que es poden realitzar al pacient, sinó que “obre la porta a combinar diversos tractaments en una única intervenció”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article