Universitats i Educació treballen en un programa estructural per garantir el B2 d'anglès en els graduats

El secretari, Francesc Xavier Grau, creu que no es pot “carregar” la solució dels idiomes a la franja entre els 18 i els 23 anys


El secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha explicat aquest dijous davant la comissió d'Empresa i Coneixement que s'està treballant amb el Departament d'Educació un programa estructural per millorar l'aprenentatge d'una tercera llengua estrangera. Grau considera que no es pot “carregar” la solució per un 40% de la població a la franja d'estudiants d'entre 18 i 23 que estan a la Universitat. Per això, aposta per un projecte “compartit” amb actuacions a Primària i a Secundària.

Per Grau el problema que la tercera llengua sigui utilitzada majoritàriament a la societat no es resol “posant una línia administrativa” sinó que creu que cal abordar-ho “progressivament” i per tant, amb diferents nivells d'exigència a Primària, ESO i Batxillerat. Per Grau, creu que l'objectiu formatiu de la universitat s'ha de plantejar a partir del “punt d'entrada” i no simplement fixar “el punt de sortida”. Per això, creu que cal treballar perquè el punt d'entrada sigui el més similar possible al B2, i que a la universitat es pugui aconseguir “la fita” que tothom arribi al B2.

El secretari ha reconegut que hi ha una “preocupació” per la “inequitat” que suposa la relació entre el nivell social i l'aprenentatge d'idiomes, i per això, creu que s'han de fixar objectius assumibles per a tota la societat, i no només una part, per la qual cosa defensa la implicació de totes les etapes formatives.

Grau ha presentat aquest dijous les línies mestres de la seva acció de Govern al capdavant de les universitats i la recerca i ha defensat la necessitat del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement per tirar endavant mesures que situïn Catalunya al mateix nivell que els països més avançats d'Europa. Així, ha defensat fer créixer la inversió privada en la recerca i la innovació i la inversió pública per recuperar el finançament de les universitats abans de les retallades i millorar l'equitat d'accés als estudis superiors amb beques salari i reducció de taxes progressiva en determinats trams, unes mesures que només es podran dur a terme si s'aproven els pressupostos. Grau ha recordat que el projecte de pressupostos preveu que el 2019 es destinin 42 milions d’euros a eixugar el dèficit estructural de les universitats, 15 milions d’euros a millora rel sistema de preus i beques equitats, i 15 milions d’euros més a impulsar la recerca a universitats i centres.

L'oposició li ha retret no completar la reducció de taxes aquest 2019 mateix, complint la moció parlamentària que instava al Govern a reduir-les en un 30%, i li ha rebatut que l'augment de taxes del 2012 ha deixat fora del sistema universitari 10.000 estudiants. Grau, en canvi, ha assegurat que el percentatge de població d'entre 18 i 24 anys que és a la universitat ha passat del 38% el 2006, al 49% el 2017.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article