Uns 2.000 estudiants es mobilitzen contra el canvi climàtic pel centre de Barcelona

‘Fridays for future’ entrega un manifest a la Comissió Europea perquè s’instauri una “política d’emergència climàtica”


Uns 2.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest divendres al centre de Barcelona contra el canvi climàtic, en un recorregut que ha anat des de la plaça Universitat fins a la plaça Sant Jaume. La reivindicació pel medi ambient també s’ha dut a terme a més de mil ciutats de vuitanta-nou països sota el lema ‘Fridays for future’, on els estudiants han reclamat la intervenció urgent dels governs contra l’impacte de l’escalfament global.

D’altra banda, l'entitat ‘Together for the futur’ s’ha reunit amb el representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, per entregar-li un manifest de lluita pel seu “futur” i la seva “llar”, la Terra.

Durant la reunió a la seu de la Comissió Europea, Tarradellas ha constatat que el 80% de plàstic que es troba al mar són de deu productes concrets, i ha assegurat que “Europa treballarà per eliminar-los”. També ha agraït al grup d’estudiants que organitzin mobilitzacions d’aquest tipus i els ha animat a fer-ne més.

Els ‘Divendres pel futur’ provenen d’una protesta d’una estudiant sueca, Greta Thunberg, que el passat agost va començar a manifestar-se sola, cada divendres, davant del parlament del seu país. ‘Fridays for Future’ s’ha convertit aquest divendres en una vaga global que crida a protestar a joves d’arreu del món amb les seves millors pancartes.

Més de 200 estudiants es concentren a Girona

A Girona, la d'aquest divendres ha estat l'acció més important que s'ha fet a Girona i s'espera que la marxa que l'acompanyarà aquesta tarda sigui més multitudinària. De fet, a Girona el nombre de participants a les protestes han anat en augment les últimes setmanes.

El portaveu de la plataforma Fridays for future a Girona, Lucas Barrero, es mostra satisfet per la resposta dels estudiants i assegura que és un tema que “cada vegada preocupa més”. “Vam començar cinc persones i ara som molts més, és una gran notícia”, ha assenyalat Barrero.

Barrero, destaca que han fet un “pas de gegant” a l'hora de conscienciar els estudiants, i celebra especialment el nombre de joves que estan a la Secundària i que s'interessen pel moviment.

Interpel·len els partits

A la protesta que s'ha fet aquest divendres hi han donat suport el grup municipal d'ERC i Guanyem Girona. A l'acte s'hi han deixat veure regidors com Lluc Salellas, diputats com Joan Olòriz i l'eurodiputat republicà Josep Maria Terricabras.

Barrero diu que “estan disposats” a parlar amb els partits i representants que calgui, però reclama que els polítics convidin també tècnics que “saben realment del què parlen”. “Nosaltres estem aquí per empènyer, perquè ens preocupa el tema, però no podem decidir”, ha assenyalat el portaveu. A la protesta d'aquest divendres hi han intervingut diversos experts en medi ambient, com meteoròlegs o responsables de la conservació d'hàbitats naturals de tortugues.

Seguiment desigual en la vaga estudiantil pel canvi climàtic

El seguiment ha estat desigual pel que fa a la vaga pel canvi climàtic convocada per als cursos de tercer i quart d'ESO, batxillerat i cicles de Formació Professional de grau mitjà i superior.

Segons ha informat el Departament d'Educació amb dades recollides pels diferents Serveis Territorials a les 12 hores, hi ha zones on s'ha superat el 34% i altres que no han arribat al 14. Així, a les Terres de l'Ebre el seguiment ha estat del 49%; al Vallès Occidental ha arribat al 39, i al Baix Llobregat, al 34%.

En canvi, el Consorci d'Educació de Barcelona informa d'un 13% de seguiment, una xifra similar al 12% de Barcelona Comarques i a l'11 de Catalunya Central. Lleida i Girona s'han quedat en el 4%. En una posició intermèdia, al Maresme s'ha registrat un seguiment del 22% i a Tarragona, del 18.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article