Sant Pau crea un dispositiu de roba que disminueix l'estrès del nadó prematur durant el pesatge

També contribueix a un millor desenvolupament neurològic


Un equip de l'Hospital de Sant Pau, liderat per la Direcció Infermera, ha creat un dispositiu de roba, elàstic i suau per als nadons prematurs que disminueix l'estrès durant el procediment del pes i contribueix a un millor desenvolupament neurològic.

Afavoreix la posició de flexió del nadó i simula l'úter matern. La posició li proporciona major seguretat i el nadó estalvia l'energia necessària per mantenir altres funcions vitals. Un assaig clínic ha conclòs que aquest dispositiu millora significativament la freqüència cardíaca i respiratòria, així com l'escala de dolor, dels nadons prematurs de 1.500 grams o menys durant el procediment del pes.

La creadora d'aquest dispositiu, que porta per nom ‘Swaddy’, és Sílvia Vicente, infermera de la Unitat de Cures Intensives Neonatals de Sant Pau i membre del Grup de Recerca en Cures de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Sant Pau.

Els nadons prematurs estan en un medi per al qual no estan preparats, i en ocasions s'hi estaran dies i mesos. És un ambient poc càlid, amb sorolls, amb gravetat i tot plegat amb un sistema muscular i neurològic encara immadur. Les experiències viscudes en aquesta unitat de cures intensives determinaran el desenvolupament del seu cervell.

Aquest dispositiu afavoreix la posició de flexió, postura que difícilment pot agafar un nadó molt prematur per la immaduresa del seu patró flexor. A més, els nadons sovint han de portar ventilació mecànica, i això els fa agafar una posició cervical exagerada. Això debilita els músculs flexors del coll i provoca dificultats per centrar el cap i coordinar-lo amb la línia mitja corporal. El 'Swaddy' permet la simetria cap a la línia mitja i té una gorra incorporada que els hi proporciona major seguretat, estalviant així energia.

Està confeccionat amb una peça de cotó amb elastan ajustable, el teixit és fi i suau per evitar l'escalfament excessiu del nadó i té una obertura davantera que permet la observació directa dels professionals. També permet que la mare se'l col·loqui en contacte amb la seva pella durant un temps i s'impregni de la seva olor perquè el nadó senti la companyia de la mare quan ella estigui absent. L'assaig clínic posterior ha permès concloure que aquest dispositiu disminueix l'estrès, que pot provocar alteracions en el desenvolupament del cervell d'aquests nadons.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article