L'espai de més de 13.000 metres quadrats de Can Batlló ja és dels veïns

L'Ajuntament de Barcelona cedeix l'espai del barri de Sants per un termini de 30 anys amb possibilitat de fer pròrrogues de 10 anys cadascuna


Barcelona ha aprovat definitivament la concessió de més de 13.000 metres quadrats en diferents espais de Can Batlló a l’Associació Espai comunitari i veïnal autogestionat de Can Batlló. El govern municipal, grup municipal Demòcrata, PSC, CUP-Capgirem, i el regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé han votat a favor; ERC i el PP s’han abstingut; i C’s ha votat en contra.

Aquesta és la primera vegada a Barcelona, a Catalunya i a l’Estat espanyol que s’introdueix la figura de la valorització del retorn social en una concessió administrativa. La concessió serà per 30 anys amb possibilitat de 2 pròrrogues de 10 anys cadascuna.

En concret, durant l’any 2017, va haver-hi un total de 48.000 persones usuàries que van participar en un total de 849 activitats i que van suposar unes 82.185 hores de treball voluntari. S’ha quantificat que cada euro que l’Ajuntament de Barcelona inverteix a Can Batlló suposa un retorn per a la ciutat de més de 5 euros.

Aquesta és la primera vegada que s’aplica la fórmula de la concessió a un projecte social sense ànim de lucre, en considerar que el retorn que aporta Can Batlló a la ciutat és des d’un punt de vista social gràcies al seu projecte de dinamització comunitària, social i cultural.

La concessió recull que l’Ajuntament ha d’assumir els subministraments, la rehabilitació, el gran manteniment i la seguretat de l’espai cedit i l’Associació s’encarregarà de les assegurances, les taxes i els tributs derivats de la concessió i del manteniment de l’espai, a més de garantir la universalitat de l’accés al recinte i les activitats.

Així, l’Associació elaborarà un balanç comunitari cada dos anys, una eina que facilita l’autoavaluació dels projectes i l’anàlisi de l’impacte comunitari i el seu retorn social. A més, es presentarà una memòria anual i es crearà una Comissió de Seguiment paritària entre les parts implicades, l’Ajuntament i l’Associació.

Aquesta comissió assumirà el paper protagonista assumint competències molt àmplies amb poder decisori en matèries com l’abast de les inversions i la seva priorització en la rehabilitació de l’espai, entre d’altres. Per tant, es tracta d’un model de governança innovador en el que, a més, es cercarà sempre el consens. Segons ha assenyalat el consistori, en cas de no acord es contempla “crear un òrgan extern consultiu o acudir a la Comissió d’Empara del Reglament de Participació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article