Èxit21 surt al carrer per saber què sap la ciutadania de la síndrome de Down

La majoria dels entrevistats pel portal digital desconeix que és una alteració genètica, però tots creuen que una persona amb Down pot fer vida independent


En el Dia Internacional de la Síndrome de Down diferents redactors d’Èxit21, el portal digital de la Fundació Catalana Síndrome de Down, surten al carrer per saber què és la Síndrome de Down. Sospiten del desconeixement general d’aquesta alteració genètica que tenen al voltant de 34.000 persones a tot l’Estat espanyol i uns sis milions de persones d’arreu del món, i és per això que demanen a la ciutadania què és per ella la síndrome de Down.

Les respostes? La meitat, correctes, l’altra meitat, incorrectes. “Tenir un cromosoma mésˮ o bé “una alteració genèticaˮ, responen dues persones; mentre altres no concreten -“una paraula que abarca moltes cosesˮ, “no en sé i m’agradaria saber-ne mésˮ-, o bé s’equivoquen: “una enfermetatˮ.

Els redactors d’Èxit21 també demanen a persones del carrer si creuen que les persones amb Down poden viure de forma independent, i en aquest cas totes creuen que sí: “Crec que síˮ; “moltes persones sí, i altres necessiten una mica més d’ajudaˮ; “sí, poden fer vida normal, per què no?ˮ: “sí, i en conec algun casˮ; “tot és posar-s’hi i tenir interèsˮ; o una darrera que diu “síˮ, simplement.

La darrera pregunta és si saben per què el dia 21 de març se celebra el Dia Internacional de la Síndrome de Down, i es confirma que ningú sap el perquè.

Al final del vídeo, apareixen lletres sobre un fons blanc que revelen que el Dia Internacional de la Síndrome de Down se celebra el “21/3ˮ (21 de març) perquè aquesta síndrome es deu a la trisomia del cromosoma 21. El col·lectiu també especifica que la síndrome de Down no és una malaltia, sinó una condició d’algunes persones. I per últim, informa que el SerVeI de vida independent de la Fundació Catalana Síndrome de Down atén a 104 persones i, per tant, es confirma que aquest col·lectiu pot viure de forma independent.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article