Sis de cada deu persones asseguren no conèixer els seus drets reproductius

El 38% de les persones enquestades per l'Observatori de Drets Sexuals i Reproductius s’ha sentit jutjat per demanar una pastilla anticonceptiva


Amb l’objectiu de conèixer de manera directe quina informació té la ciutadania sobre els seus drets sexuals, l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius ha enquestat a més de 300 persones. Així, els resultats indiquen, per exemple, que sis de cada deu persones asseguren no haver sentit mai a parlar dels drets sexuals i reproductius.

Des de l’entitat afirmen que, des de la publicació de l’Observatori el passat mes d’octubre, han rebut “múltiples denúncies” de vulneracions, vinculades sobretot a qüestions claus com ara l’educació sexual, l’anticoncepció d’emergència, l’avortament o l’accés a determinats serveis de salut.

L’enquesta ha constatat que el 71% de les enquestades s’ha sentit menystinguda durant l’embaràs o part. En aquesta línia, un 38% s’ha sentit jutjada o l’han esbroncada en demanar una pastilla anticonceptiva. A més, un 40% creu tenir poca informació sobre com poder realitzar una interrupció voluntària de l’embaràs i gairebé el 30% de les persones enquestades creu que el lloc on viu dificulta l’accés als serveis de salut sexual.

Campanya ‘Tira pel(s) dret(s)!’

Davant d’aquesta realitat, l’entitat ha impulsat Tira pel(s) dret(s)!, una campanya de sensibilització i difusió dels drets sexuals i reproductius amb l’objectiu “que tothom pugui conèixer els seus drets, identificar-los quan siguin vulnerats i denunciar-ho en espais independents, segurs i amb voluntat transformadora, com és l’Observatori”, ha dit Sílvia Aldavert, coordinadora de l’entitat.

La campanya ha arrencat aquest diumenge, dia 24, amb la finalitat de contribuir a l’apoderament d’una ciutadania i “perquè planti cara a les regressions de drets i llibertats que cada dia es veuen més amenaçades en tots els espais de les nostres vides individuals i col·lectives”.

Segons expliquen des de l’organització, la campanya llista els drets sexuals i reproductius en un cartell que serà distribuït a diferents punts del territori català, com ara Punts d’Informació Juvenil o Centres de Salut Sexual i 12 cartells que es publicaran cada dilluns a primera hora, que fan referència explícita a diferents vulneracions de drets.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article