Educació manté els grups a P3 i en crea 35 de nous a primer d'ESO per al curs vinent

El Departament flexibilitza el batxillerat amb una proposta de tres anys, una doble titulació amb FP i una modalitat professionalitzadora


Per a la preinscripció que comença aquest divendres, Educació manté l'oferta de l'any passat i ofereix 2.116 grups a l'escola pública, que en guanya un, i 986 a l'escola concertada, que en perd un. Així ho ha explicat el conseller, Josep Bargalló, que ha destacat que amb una “disminució previsible de preinscripcions”, per la davallada de natalitat, “és com si l'augmentéssim”.

Bargalló s'ha compromès a no derivar cap alumne a la concertada si la família només ha demanat places públiques. Per a l'any vinent, el creixement d'alumnat a l'ESO obliga al Departament a obrir 35 grups nous. Entre les novetats per al curs vinent, destaquen la flexibilització del batxillerat. S'oferirà una modalitat en tres anys, una doble titulació amb FP i una altra de més professionalitzadora per als qui no vulguin fer les PAU.

Així, per al curs vinent, que començarà el 12 de setembre, en total, hi ha 27 grups més que l'oferta inicial del curs passat, amb 40.357 grups a tot el Servei d'Educació de Catalunya. Les ràtios, en els grups, es mantenen a 25 alumnes a educació infantil i primària, i 30 a l'ESO, tot i que per als centres de màxima complexitat es deixaran a 22 i 27, respectivament.

Amb aquestes dades i tenint en compte que les dades demogràfiques demostren que hi haurà menys preinscripció, el conseller Bargalló considera que és com si “s'augmentés” l'oferta inicial i confia així, satisfer la demanda de places públiques. Tot i això, ha estat contundent i ha assegurat que no es “derivarà” cap alumne a la concertada si la família només ha optat per escoles públiques a la preinscripció. En aquest sentit, no descarta l'obertura de grups nous a les ciutats i els municipis que ho requereixin.

L'augment de grups es produeix enguany a Secundària, on es preveu un major increment d'alumnat. Per fer-hi front, hi haurà 35 nous grups, 39 més a la pública però quatre menys a la concertada. Per al proper curs, es dona forma a 25 nous instituts escola, un model que el Departament potencia per afavorir la continuïtat formativa i pedagògica dels alumnes, ja que s'unifica en un sol espai tota l'escolarització fins als 16 anys, reduint l'absentisme i l'abandonament prematur. En tota, pel curs vinent, hi haurà 53 institut escola oberts. A més, s'obren 8 nous instituts.

Bargalló ha destacat que la planificació s'ha fet al costat dels ajuntaments, amb qui també es començaran a posar les bases dels acords inclosos en el Pacte contra la Segregació Escolar. Tot i que el nou decret d'admissió no serà possible pel curs vinent, Bargalló ha assegurat que es treballarà en alguns d'aquests aspectes.

Un dels exemples és la gestió de la matrícula viva, és a dir, que en els municipis on s'hagi acordat, es treballarà per limitar la matrícula viva en els centres que no han cobert les places i que normalment acostumen a rebre aquests nous alumnes que majoritàriament tenen necessitats educatives específiques, tan per qüestions socioeconòmiques com per aula d'acollida.

Nou model d'FP Dual

Tal com es va anunciar la setmana passada, els alumnes d'FP Dual tindran un nou model l'any vinent, que entre d'altres aspectes, unifica el currículum de les dues modalitats de formació professional i equiparà les beques al salari mínim interprofessional.

L'objectiu del Departament és arribar al 30% d'FP dual el 2025. En total, d'FP es creen 105 nous grups a tot el territori, 58 dels quals estan dissenyats responent les demandes de diferents sectors econòmics del territori.

El batxillerat guanya flexibilitat

Una de les novetats d'enguany és l'aposta per noves modalitats de batxillerat que es duran a terme en prova pilot a Barcelona. La primera, anunciada pel Consorci, és la creació d'un batxillerat per ser cursat en 3 anys, de manera que s'adaptarà el currículum als alumnes que es consideri necessari.

És una modalitat que es podrà fer a quatre instituts de la capital catalana (Infanta Isabel, Ferran Tallada, Balmes i Juan Manuel Zafra), i que el seu seguiment dependrà de les recomanacions dels professors durant l'ESO.

A més, per primera vegada es posa en marxa un batxillerat professionalitzador, perquè sigui més competencial i orientat a l'accés als cicles formatius. Segons ha dit Bargalló, és una modalitat encarada pels alumnes que fan batxillerat però que no volen fer les PAU i que, per tant, no volen viure l'estrès que suposa que el segon curs sigui força “de preparació” per aquestes proves. Bargalló ha dit que el Departament es nega “a perdre els alumnes” perquè no hi ha flexibilitat al sistema, i situa la reducció de l'absentisme i l'increment de l'èxit educatiu com a repte d'aquesta mesura.

El darrer impuls d'aquesta flexibilitat al batxillerat neix amb combinació amb els cicles formatius. Per primera vegada es podrà cursar una doble titulació de batxillerat amb ensenyaments esportius i artístics, de manera que en tres anys, els alumnes podran tenir el títol de batxillerat i el títol d'un cicle formatiu artístic de grau mitjà o un títol de tècnic esportiu.

Aquesta modalitat es podrà cursar a l'Institut Ferran Tallada de Barcelona, a l'Institut de Vic, a l'Institut Jaume I de Salou, l'Escola d'Arts d'Olot, l'Escola d'Art Ondara de Tàrrega, i l'Escola d'Arts de Móra la Nova i Institut Julio Antonio de Móra d'Ebre.

Preinscripcions i inici de curs

La preinscripció per als estudis obligatoris (Infantil, Primària i Secundària) comença aquest divendres i acaba el 9 d'abril. L'oferta final serà publica l'11 de juny i l'endemà, es publicarà l'assignació de places. Les matrícules començaran el 20 de juny. Pels estudis postobligatoris, la preinscripció no començarà fins el 14 de març, tot i que cada branca té unes dates diferents. El curs començarà majoritàriament el 12 de setembre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article