“Cal respectar les decisions i el vot de les persones amb discapacitat, tant si agraden com si no”

Centenars de persones amb discapacitat reinvindiquen el seu “dret a decidir” en una jornada organitzada pel Dincat


Les persones amb discapacitat han reinvindicat el seu dret a decidir en la Jornada #JoDecideixo, organitzada aquest dilluns pel Dincat, pocs dies després que el Síndic de Greuges hagi demanat a la Junta Electoral Central que rectifiqui, per segona vegada, la nova directriu, que permet que els membres de les meses electorals, els interventors o els apoderats puguin anotar en l’acta el DNI de la persones amb discapacitat que, segons el seu criteri, no estiguessin exercint el vot de “manera conscient, lliure i voluntària”.

A l’auditori del Caixafòrum on s’ha celebrat l’acte, que era ple a vessar, la presidenta de l’entitat, Rosa Cadenas, ha exigit “respectar les decisions de les persones amb discapacitat, tant si agraden com si no”. Els participants han seguit amb atenció tota la jornada, que té per objectiu assessorar i informar sobre la presa de decisions, les voluntats anticipades, l’autotutela i els poders preventius de les persones amb discapacitat.

“La solitud és mala consellera. Viure és la capacitat de desitjar. La hiperprotecció i la hipoprotecció són formes de maltractament. Hem de respectar l’autonomia i la voluntat de les persones”, ha afirmat la doctora en Filosofia i Presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman, que ha fet una introducció reflexiva.

Més tard, la subdirectora general d’Atenció i Promoció de l’Autonomia del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Mònica Ribas, ha asseverat que la decisió de la Junta Electoral Central es pot interpretar com una “mort civil” del dret a vot de les persones amb discapacitat. I l’advocat de Plena Inclusió Rafael Armesto ha afegit que “la vida va per davant del dret”, i ha dedicat la seva intervenció a explicar les bones pràctiques nacionals i internacionals en el suport a la presa de decisions.

Durant la jornada, també s’han presentat diversos instruments jurídics a càrrec de la presidenta de la Coordinadora Tutelar i Directora de la Fundació Nostra Senyora dels Àngels, Montse Millan, i la presidenta d’Encaix i la gerent de la Fundació Tutelar de Malalts Mentals de Catalunya, Victòria Monell.

Alhora, diversos experts han donat la seva opinió sobre les diferents figures jurídiques que donen empara al dret a decidir de les persones amb discapacitat. A la jornada, el Dincat també ha aprofitat per cridar a la manifestació que està prevista aquest dissabte a Barcelona per reivindicar els seus drets.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article