Augmenten un 39% les persones de Barcelona ciutat ateses per Projecte Home en els últims cinc anys

La cocaïna i l’alcohol són les principals substàncies que consumeixen els usuaris de l'entitat


L’ONG per les addiccions Projecte Home Catalunya ha inaugurat aquest dimecres l’ampliació del centre que té a la ciutat de Barcelona, al districte de Sants-Montjuïc. La remodelació del centre permetrà atendre millor a les persones que segueixen un tractament de les addiccions a l’entitat i fer front també a l’increment de persones ateses procedents de la ciutat de Barcelona, que són 538 del total de 1.816 nous casos atesos durant el 2018 a Catalunya. La xifra de 538 significa un augment del 39% en els últims cinc anys.

Entre les persones ateses de Barcelona durant el 2018, el 83,1% són homes i el 16,9% són dones, una xifra que, segons l’entitat, “segueix demostrant la major dificultat que tenen les dones per accedir a programes de tractament, per raons com ara el major estigma social cap a aquest col·lectiu, la manca de suport familiar i les majors càrregues familiars o bé la falta de serveis adaptats a les seves necessitats específiques”.

La mitjana d’edat és de 34,5 anys i la cocaïna i l’alcohol són les substàncies de consum majoritàries per les quals aquestes persones fan el pas de demanar ajuda. Concretament, la cocaïna centra el 34,7% dels casos. L’alcohol és la segona substància amb més demandes d’ajuda, un 19,2% del total. En tercer lloc se situa el cànnabis, amb un 18,8%. Es tracta d’una substància que genera la gran majoria de les demandes d’ajuda dels casos d’adolescents i menors d’edat mentre que en adults sol presentar un tipus de consum en el qual és la droga secundària, associada a una altra (cocaïna o alcohol), que és la principal.

Gairebé un 20% dels usuaris consumeix més d’una substància

Precisament, els casos de policonsum (consum alhora de dues substàncies o més) són molt freqüents, siguin reconeguts o no en el moment de la demanda d’ajuda. En aquest sentit, un 17,6% de les persones ateses reconeixen un consum problemàtic de cocaïna i alcohol alhora.

Un 5,4% de les persones ateses de la ciutat de Barcelona acudeix a Projecte Home per consum d’heroïna. “La xifra concorda amb les dades dels darrers anys del conjunt de Catalunya, amb un consum existent però residual, i no sembla indicar senyals d’alarma malgrat una major atenció mediàtica a aquesta droga en els darrers temps”, expliquen des de Projecte Home.

Les ludopaties (joc tradicional o en línia) i altres conductes addictives (compres, sexe...) ocupen el 2,2% mentre que altres substàncies com les amfetamines o les benzodiacepines sumen el 2,1% del total de persones ateses de Barcelona ciutat.

El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, ha remarcat la importància que té l’ampliació d’aquest centre per a l’entitat: “És la seu principal per a tot Catalunya i la porta d’entrada per a la majoria de persones que demanen ajuda per superar la seva addicció”. “És per a això que l’hem ampliat, per adequar-lo a les necessitats actuals amb un augment de les demandes d’ajuda, tant de Barcelona com del conjunt de Catalunya”, ha insistit Esculies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article