203 víctimes de tràfic de persones han estat ateses per SICAR durant el 2018

28 de les persones ateses són infants o joves i els principals països d'orígen són Nigèria, Vietnam i Colòmbia


El programa d'atenció integral a víctimes de tràfic d'éssers humans (SICAR) va donar resposta, durant el 2018, a 203 persones víctimes d'aquesta situació. 171 dones, un transsexual, tres homes i 28 joves o infants, que inclouen fills i filles de les usuàries.

El 58% de les persones ateses són d’Àfrica, de 16 països diferents. No obstant això, l’organització va atendre dones de 36 nacionalitats. Les més destacades van ser la nigeriana, 44%, la vietnamita, 8%, i la colombiana, 7%.

La franja d'edat majoritària de les noves usuàries va ser de 26-35 anys, un 37%, seguida de la de 18-25 anys, 30%. Els i les menors víctimes de tràfic d'éssers humans van representar un 14% dels casos.
El Servei d'Informació i Orientació, que compta amb un telèfon d'Emergència actiu les 24 hores els 365 dies de l'any, va realitzar 37 orientacions a actors clau i va assistir a 87 persones.

Les principals vies d'accés d'aquestes demandes d'assistència van ser, principalment, les Forces de Seguretat, altres ONG i els Serveis públics. La majoria de les demandes, un 30%, van venir de Barcelona ciutat i, en segon lloc, de la província de Barcelona, un 27%. D’aquestes, un 14%, es van donar a l'aeroport Barcelona-El Prat.

Tanmateix, d'una mostra de 45 dones contactades, la majoria víctimes de tràfic amb fins d'explotació sexual, durant la captació, el 69% van ser enganyades pel que fa a l'objectiu pel qual van deixar el seu país d'origen o a les condicions del trasllat, i el 78% no va signar cap document a mode de contracte.

El 42% de les víctimes de trànsit de persones van viatjar soles

La majoria van fer ruta per països en trànsit, 40%, i el 42% va viatjar sola. A més, el 40% es va desplaçar acompanyada per persones de la xarxa de tràfic. Ja a destí d’explotació, el 36% es va alliberar per mitjans propis i un 24% gràcies als cossos policials. En el 33% dels casos la dona es troba actualment en situació de perill i el 53% tenen un deute econòmic amb la xarxa.

Un cop detectada o identificada com a víctima de tràfic de persones, en coordinació amb altres ens públics o privats, la dona accedeix de forma voluntària a SICAR. Posteriorment, es dissenya un pla d'intervenció individual, que coordina un equip interdisciplinari, en el qual s'acorden amb la usuària els objectius del seu procés de recuperació. La persona atesa pot accedir a un o diversos serveis que el programa ofereix (retorn voluntari, allotjament, salut, assistència jurídica, atenció social, formació i treball).

Així, el 87% de les 17 dones ateses en el Servei de Formació i Treball van trobar feina, el 43% de les quals, per més de 3 mesos, amb contracte i amb remuneració a partir del salari mínim interprofessional. El 100% de les usuàries que es van ocupar ho van fer a través del programa RAI (Intervenció per a la recuperació, apoderament i inserció laboral de dones víctimes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual), que porta a terme SICAR juntament amb la Fundació SURT.

Amb el Servei de Retorn, es facilita a les víctimes de trànsit de persones el retorn voluntari al país d'origen, en condicions de seguretat. Durant el 2018, cinc dones van decidir tornar, quatre a Europa de l'Est i una a Àsia.

Des del Servei de Salut es possibilita l'accés a la salut per acompanyar la recuperació física però també psicològica ja que les víctimes han patit un delicte que causa profunds danys. “Recuperar-se d'aquesta greu violació de Drets Humans comporta temps i una intervenció terapèutica que faciliti la cura de les ferides emocionals i psicològiques que es deriven de l'experiència traumàtica viscuda”, assegura l’entitat en un comunicat. D’aquesta manera, un total de 35 dones van rebre suport psicològic i psiquiàtric.

Al llarg del 2018 SICAR va atendre 28 persones menors d’edat: 15 fills i filles d'usuàries que inclouen les unitats familiars, i 13 joves migrants no acompanyats. Així, les unitats familiars són famílies monoparentals víctimes de trànsit de persones. Estan compostes per una dona i els seus fills o filles a càrrec que es troben en territori. En aquest cas, de les 12 ateses el 2018, vuit són d'anys anteriors i quatre corresponen a noves altes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article