Més de 23 entitats reclamen a l'Ajuntament de l'Hospitalet solucions per a garantir l'accés a l'aigua

En els darrers mesos les organitzacions han detectat famílies en situació de vulnerabilitat sense accés a l'aigua


Energia Justa, l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de l'Hospitalet (FAVH), conjuntament amb 23 entitats del territori, s'han concentrat aquest dijous davant la Plaça de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat per demanar al govern de la ciutat solucions per a les famílies que encara a dia d'avui es troben sense subministrament d'aigua al municipi.

Les entitats recorden que “l'aigua és un dret bàsic i universal, reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides, que ha de ser garantit pels ens públics, com en aquest cas l'Ajuntament de l'Hospitalet”.

En aquest sentit, segons expliquen les entitats, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va autoritzar, mitjançant el Decret 2018/184 a Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua, a subministrar aigua, amb caràcter provisional i excepcional, a les persones i unitats familiars en situació de risc d’exclusió residencial.

Al llarg dels últims mesos, les entitats del territori que acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat, han identificat “nombrosos casos” de persones i unitats familiars en situació “d’extrema fragilitat” sense subministrament d’aigua. Segons alerten les entitats, en posar-se en coneixement de l'Ajuntament aquests casos la resposta ha estat, en la majoria dels casos, “poc eficaç”.

Així, els veïns alerten que després de mesos, algunes d'aquestes persones continuen sense accés a l'aigua. “Des de les entitats tenim la sensació que no hi ha un protocol clar per aplicar el que estableix el Decret aprovat per l'AMB i aquest fet està jugant en contra de les famílies de l'Hospitalet que continuen avui sense subministrament d'aigua a les seves llars”, destaquen en un comunicat.

Per aquest motiu, s’han concentrat davant l'Ajuntament més de 23 entitats que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat a l'Hospitalet i han presentat un instància a l'Ajuntament per reclamar una sèrie de mesures. D’una banda, demanen un protocol per escrit de l’actuació necessària per garantir l’aplicació de la mesura en casos de persones en situació d’extrema vulnerabilitat i sense subministrament d'aigua.

També demanen que es posin en marxa amb la “màxima celeritat” les actuacions que calguin per compensar el fet que encara a dia d'avui hi hagi a l'Hospitalet persones sense accés garantit al subministrament d'aigua.

Difondre i que es es doni a conèixer a les entitats de l'Hospitalet aquesta mesura per tal de poder assessorar les famílies que es troben en aquestes situacions i tinguin dret, així com els propis treballadors socials de l'Ajuntament, és una altra de les mesures que plantegen les entitats, així com “trobar-se amb els màxims responsables municipals amb l’objectiu de compartir situacions i experiències, amb la fita de poder treballar una estratègia compartida”.

Per les entitats és “imprescindible” protegir les persones i col·lectius en situació de màxima fragilitat i “no té cap sentit que, existint les eines per garantir que no hi hagi cap família sense accés a l'aigua, no s'estiguin aplicant”. “S'ha de posar fi a la imatge de famílies agafant garrafes d'aigua de les fonts de l'Hospitalet per poder cobrir les seves necessitats bàsiques”, han destacat les plataformes veïnals i demanen a l'Administració i, en aquest cas, l'Ajuntament de l'Hospitalet que “protegeixi i garanteixi el Dret Humà a l'Aigua per tothom”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article