Salut elabora un protocol per atendre joves víctimes d’abusos sexuals

Incideix en la prevenció en els centres d’ensenyament i actuarà de forma coordinada amb altres àrees


El Departament de Salut presentarà en els propers dies un protocol per atendre infants i adolescents que hagin patit abusos sexuals. La voluntat és que aquest mecanisme funcioni de manera coordinada amb altres àrees com Treball, Afers Socials, Justícia, Ensenyament o la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per tal d’evitar i detectar casos, així com atendre les víctimes d’aquesta xacra.

La iniciativa s’ha presentat aquest divendres al col·lectiu sanitari en el marc de la segona jornada sobre el seguiment del desplegament operatiu del Pla de Salut 2016-2020 a la Regió Sanitària Camp de Tarragona que s’ha celebrat a l’Auditori Josep Carreras de Vila-seca hi han participat unes 350 persones de diferents sectors relacionats amb el món de la salut, de la farmàcia o de residències geriàtriques.

El responsable de planificació de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Xabier Ansa, ha explicat que malgrat ja existeix un protocol de protecció per als menors víctimes d’abusos sexuals des de l’any 2017, se n’ha volgut crear un d’específic en l’àmbit de la salut que encaixi amb el que ja es fa des d’altres instàncies, per tal de “treballar de manera coordinada perquè quan hi ha un cas es faci de la manera més ràpida i desestigmatizadora possible”.

Aquest mecanisme no funcionarà únicament com a atenció directa a la víctima, sinó també per al seu entorn. Ansa ha volgut remarcar la importància que té des de Salut l’educació entre els menors i ha exposat que s’ha treballat per veure “quins aspectes s’haurien d’intensificar en el món de l’ensenyament” per evitar, prevenir i detectar situacions. “Fem prevenció i promoció, atenció directa i seguiment”, ha assenyalat, i ha afegit que “tenim el gran avantatge que des dels equips d’atenció primària estem a la comunitat, cosa que ens permet establir una xarxa que fa que la ciutadania interpreti que és un sistema molt àgil per tal que en cas de sospita o de dubte s’hi pugui adreçar”.

Creixen les infeccions de transmissió sexual

També en matèria sanitària, Ansa ha alertat d’un increment del nombre de persones que pateixen infeccions de transmissió sexual. Tot i que no ha facilitat xifres concretes ni ha ofert cap diagnòstic sobre les causes, ha manifestat que arreu de Catalunya han notat un increment de pacients en els últims anys.

Per aquesta raó es durà a terme un projecte per millorar-ne l’atenció “amb discreció i de manera resolutiva”, ha remarcat Ansa. A més, ha avançat que s’han creat unitats d’expertesa en malalties de contactes per a una millor diagnosi i tractament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article