CCOO alerta en un informe que hi ha hagut 503 incidents contra els treballadors de presons el 2018

El sindicat alerta que la xifra d'agressions als centres penitenciaris creix any rere any “sense frens”


CCOO alerta en un informe que hi ha hagut, aquest 2018, 503 incidents contra treballadors de presons. “El nombre d’incidents no deixa d’augmentar”, alerten en el document. Si el 2016 en van registrar 313, el 2017 van pujar fins als 411. Enguany, la xifra es torna a enfilar.

A més, alerta el sindicat que la quantitat d’incidents greus, com ara agressions directes, temptatives greus i lesions amb baixa laboral, no només es redueix sińo que “es dispara de manera absolutament descontrolada”. En concret, avisa CCOO que el 2016 va comptar 46 incidents greus, el 2017 en van ser 57 i, enguany, la xifra s’eleva fins als 95, doblant la xifra d’anys anteriors.

Així mateix, en l’informe es constata que les agressions directes de persones internes amb voluntat de danyar els treballadors també augmenten “sense fre”. Si el 2016 eren 103, el 2017 van ser-ne 144 i enguany han arribat fins a 185 agressions. “Durant el 2018 s’ha produÏt un incident d’agressió consumada contra un o més funcionaris cada dos dies”, denuncia el sindicat.

Els dos centres que, segons el sindicat, “continuen sent els forats negres del sistema” són Quatre Camins i Brians, on es concentren, segons l’estudi, el 60% de les agressions registrades per CCOO. L’augment d’incidents, segons el sindicat, indica que “la situació no és conjuntural sinó endèmica i amb una tendència clara a empitjorar”.

Tal com recull l’informe, les causes d’aquest augment no són el nombre de persones internes o la tipologia de delictes pels quals són a presó, sinó “les polítiques s’apliquen per part del Govern, especialment la completa absència de polítiques preventives”.

A aquesta mancança s’hi suma, segons el sindicat, l’envelliment de la plantilla, que no obre cap plaça d’oposició des de fa deu anys i amb “un decret de segona activitat inoperant i sobrepassat i sense jubilació anticipada que pugui resoldre la situació”.

Així, alerta CCOO, que de 4.644 treballadors penitenciaris que té Catalunya, 1.300 tenen més de 55 anys i uns altres 1.091 tenen entre 50 i 54 anys. “Més de la meitat de la plantilla ha d’enfrontar-se amb edats de 50 anys o més a persones internes d’edat molt inferior”, denuncia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article