Entitats socials, ajuntaments i partits polítics firmen el primer acord unànime contra el racisme i la xenofòbia

Tots els partits amb representació parlamentària prometen no utilitzar la immigració com a arma electoral


Les entitats socials que treballen en migracions, els ajuntaments i tots els partits polítics amb representació parlamentària han firmat un acord “per a un debat responsable sobre la immigració i contra el racisme i la xenofòbia”, com també per no utilitzar la immigració com a arma electoral. Ha estat a la taula del diàleg convocada pel president de la Generalitat, Quim Torra, i encapçalada també pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que s'ha celebrat aquest dilluns al Centre d'Art Santa Mònica.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat conjurar-se “per impedir l'avenç de la discriminació, el racisme i la xenofòbia”. L'objectiu és evitar que es repeteixin episodis com l'atac d'un centre de menors a Castelldefels i la manifestació contra un centre a Canet de Mar. Ara bé, l’acord que han signat els partits catalans estableix també el compromís de difondre els beneficis de la immigració i la diversitat que comporta, adreçar el mateix discurs a tots els públics i no atribuir comportaments associats a col·lectius als individus ni al revés. També fa una crida a utilitzar dades contrastades, a la responsabilitat i la necessitat de contextualitzar els temes analitzats. Finalment, els partits es comprometen a evitar i denunciar els discursos que incitin “el pas del racisme latent als actes de racisme”.

Les causes de l'arribada d'immigrants a Catalunya “són de caràcter estructural i romandran en el futur”, exposa el document en un apartat inicial, per afegir que la convivència i la inclusió són “la única alternativa per a poder seguir sent una societat cohesionada”. Posa en valor els plans d'acollida, les aules d'acollida a les escoles o les intervencions socials o urbanístiques en els barris. Recorda el Pacte Nacional per a la Immigració del 19 de desembre del 2008 i afirma que “el discurs polític ha de ser conscient que no és neutre, que té efectes sobre la realitat, que pot ser part del problema o pot contribuir a trobar solucions”.

Les reaccions a l’acord, immediates

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha obert les intervencions indicant que “cal un pas endavant” i manifestant que l'acord és “un punt de partida”. El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha fet una crida a “tallar d'arrel el brot del racisme”.

Salut Gonzalez, de la Federació de Municipis de Catalunya, ha indicat que l'acord és una manera de “donar eines a la ciutadania per desmuntar estereotips i prejudicis” i ha posat en valor que el pacte “no és només de les administracions, sinó dels partits polítics”. Per la seva banda, Isidre Serra, de l'Associació Catalana de Municipis, s'ha felicitat per la iniciativa i ha destacat la importància dels municipis a l'hora d'afrontar el repte de la immigració.

“No ens farem cap favor si no analitzem els riscos” de la immigració amb “seriositat i realisme”, ha destacat Santi Rodríguez del PP. Ha indicat que la mateixa convocatòria de la taula és “fruit precisament dels riscos que es posen en evidència”. Per la seva banda, Natàlia Sánchez de la CUP ha indicat que el document demana neutralitat al discurs polític, però ha alertat que el racisme és institucional. També ha criticat que no estigués prevista la intervenció de les entitats durant l'acte del matí d'aquest dilluns, tot i que finalment se'ls ha donat uns minuts per expressar-se breument.

“El racisme no ha sortit ara, ja estava aquí”, ha dit Jèssica Albiach de Catalunya en Comú Podem. Ha criticat la llei d'estrangeria, la política migratòria de l'estat espanyol i la segregació escolar i ha reclamat que les mesures s'acompanyin d'un compromís pressupostari. Per part del grup parlamentari del PSC i Units per Avançar Miquel Iceta ha dit que l'acte era “necessari” i ha destacat que Catalunya sempre ha estat “terra d'acollida” i l'ha definit com “una de les societats més cohesionades, diverses i socials d'Europa”.

Sergi Sabrià d'ERC ha dit que la trobada era “històrica i probablement inèdita a escala mundial” perquè hi havia “forces de tots els colors contra el racisme”. Ha dit que en aquesta temàtica “no hi pot haver cap dubte ni fissura” sinó que han “de ser un bloc”. En nom de Junts per Catalunya, Saloua Laouaji ha dit que la xenofòbia “es combat amb responsabilitat, recursos i sense caure en titulars”. Finalment, Noemí de la Calle de Ciutadans ha demanat obrir un grup de treball al Parlament per combatre el racisme i la xenofòbia ampliant l'objecte d'estudi a altres àmbits.

Alguns representants de les entitats han intervingut breument per reclamar que els treballadors dels mitjans de comunicació reflecteixin “la realitat ètnica i cultural” de Catalunya, han reivindicat tenir més veu a les institucions, han demanat el dret de vot de les persones estrangeres, que es tingui en compte que els immigrants volen treballar i que s'eviti fer política amb els manters en el context electoral que s'acosta.

Un missatge esperançador

Després de les paraules dels grups i d'algunes entitats, i de la lectura i signatura del document, Torra ha volgut posar en valor el fet d'haver pogut fer l'acord davant la proximitat de les eleccions generals del 28 d’abril i les municipals i europees del 26 de maig i enmig d'un ambient de “dialèctica partidista”. 

Ha destacat el fet que l'acord abordi “una qüestió tant decisiva com la immigració, el racisme, la xenofòbia i la discriminació”, el que considera “un compromís necessari i fonamental per la cohesió social i la convivència” i “un dels grans consensos de país” davant els quals no es poden “estalviar esforços”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article