El projecte social Espai Mescladís corre el risc de ser expulsat de Ciutat Vella

L’Ajuntament de Barcelona desatén la petició de l’entitat, que va perdre el concurs davant d’una empresa privada

El projecte social Espai Mescladís, que ajuda, des del seu restaurant comunitari, persones migrades a integrar-se laboralment, corre el disc de ser expulsat de Ciutat Vella. L’entitat va perdre el novembre del 2017 el concurs per gestionar la terrassa municipal davant d’una empresa privada i va presentar diversos recursos i al·legacions. Ara, després que tots els recursos hagin estat denegats, l’entitat tem ser desallotjada de forma imminent.

Espai Mescladís va néixer el 2010, quan Parcs i Jardins, que era qui tenia la titularitat del local de la plaça del Pou de la Figuera, va obrir un concurs públic “pilot” perquè projectes socials poguessin donar ús a espais públics per tal de promoure una ciutat inclusiva. L’entitat Mescladís, que feia ja cinc anys que formava persones migrades com a cuiners o cambrers, va veure una oportunitat per acabar de donar forma a la seva iniciativa comunitària i va concursar i va guanyar la gestió del local.

Des d’aleshores, Espai Mescladís s’ha convertit en un espai de trobada per a persones migrades i per als veïns del barri. Però el 2017 la titularitat del local va passar de Parcs i Jardins al districte de Ciutat Vella, que va considerar que havia de tornar a obrir un concurs públic. Va ser llavors quan Espai Mescladís va perdre el concurs. “Per negligència o desconeixement, el districte va definir unes noves bases per al concurs i va eliminar els objectius socials del plec original, motiu pel qual es van presentar empreses sense vocació social”, denuncia l’entitat en un comunicat.

Davant d’aquesta situació, Mescladís va presentar al·legacions al concurs, que van ser rebutjades, i va engegar una recollida de signatures que, en poques hores, va aplegar més de 7.000 signatures i que l’entitat va entregar a la regidora Gala Pin. Més tard, va presentar també un recurs d’alçada, que també va ser desestimat. Així que l’agost del 2018 va rebre una carta oficial que els demanava abandonar l’espai en 15 dies.

Aleshores, l’entitat va decidir anar al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que va congelar el desnonament. Però aquest mes de març, el tribunal ha respost que no té competència per resoldre el conflicte i, per tant, Mescladís torna a estar a l’espera de rebre de nou una carta de desnonament. Per això, han rellançat la seva campanya #SosMescladís amb un manifest, en què demanen el suport dels veïns.

Espai Mescladís dona feina a 14 persones, 12 de les quals tenen contractes d’inserció. Com en Malamine Soly, que és responsable gerent del restaurant i que tot just aquests dies explicava la seva experiència migratòria a l’obra teatral P.A.U Paisatges als ulls, i que ha format persones com la veneçolana María Lisset Suárez, el testimoni de la qual va recollir també el Social.cat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article