El Parlament tramita la proposició de llei perquè el sistema sanitari públic ofereixi el servei de dentista

La norma vol que s'incorpori el servei de forma immediata als col·lectius vulnerables


El Parlament continua la tramitació de la proposició de llei de CatECP perquè les activitats en salut bucodental es puguin incloure progressivament a la cartera de serveis públics i prestats gratuïtament. La proposta estableix també la creació d’un programa d’atenció dental per a la població infantil i juvenil d’entre 7 i 16 anys, d’una oficina de salut dental comunitària i d’un consell assessor dental.

La iniciativa incorpora la cobertura dental progressiva a la població adulta i vol garantit des del primer moment el servei de dentista a la població vulnerable: dones embarassades o en lactància i persones que per condicions de renda, discapacitat o malaltia requereixen una atenció en salut bucodental especial i específica.

En el marc del CatSalut es planteja la creació de l'Oficina Dental Comunitària per a la recollida de dades i l'elaboració d'estudis sobre les necessitats de la població i aposta pel reforç del control del sector privat per part de la Generalitat. El grup proposant, CatECP, ha plantejat la mesura perquè s'afronti des de la gestió pública directa i no des d'un model de concertació.

Tots els grups donen suport a la proposició de llei

El diputat de Cs Martín Eusebio Barra ha aplaudit la tramitació de la proposició de llei en considerar que les persones amb poca renta presenten una "pitjor" salut bucodental i que, a més, són més "susceptibles" a patir estafes dentals com les que han produït algunes empreses en els últims anys. Ha retret al Govern no haver atès la qüestió al mateix moment que afirmen que les persones són la seva prioritat. Per la seva banda, la diputada del PSC-Units, Assumpta Escarp, ha constat que la salut bucodental és "essencial" i que afecta la qualitat de vida de les persones tant pel que fa a les funcions fisiològiques com per l'impacte social. "L'argument econòmic és un dels motius per no anar al dentista", ha avisat la diputada.

El diputat de la CUP Vidal Aragonès ha assenyalat dues realitats per les quals la iniciativa és necessària: el "dèficit" del sistema sanitari en l'àmbit bucodental i l'emergència que han causat les estafes i pràctiques de determinades empreses. Per això, ha destacat que la futura llei ha de treballar en la vigilància cap a les clíniques i s'ha preguntat per quin model de prestació de servei s'apostaria. Per la CUP, ja han deixat clar que hauria de ser un servei totalment públic. En contrast, el diputat del PPC Santi Rodríguez, ha demanat no tancar el debat sobre si ha de ser un model públic o concertat i ha apostat per buscar la fórmula més eficient.

Finalment, la diputada d'ERC Noemí Llauradó ha destacat la importància de la prevenció en salut i ha dit que la proposició de llei ja va en la línia de la tasca que fa la Generalitat. Així, ha celebrat l'aposta per tenir una especial atenció als infants i adolescents amb discapacitats. Per part de JxCat, Lluís Guinó, ha demanat una planificació econòmica concreta i que els odontòlegs, els agents implicats i els usuaris participin del consell assessor que contempla la proposició de llei. Guinó també ha dit que el sistema de salut s'ha de millorar en aquells àmbits que es pugui i ha aplaudit que el servei bucodental pugui arribar a les persones més vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article