Dret a Morir Dignament reclama l'aprovació urgent d'una llei sobre eutanàsia

la consellera de Salut, Alba Vergés, consdidera que s'ha d'aconseguir el dret a una mort digna “i no trobar-se mai amb el topall del codi penal"


María José Carrasco ha passat els últims 30 anys de la seva vida amb esclerosi múltiple i ha demanat al seu marit, Ángel Hernández que l’ajudés a morir. Hernández, després d’ajudar-la ha estat detingut. Des de l’associació Dret a Morir Lliurement alerten que aquest fet “ha estat una mostra contundent de la necessitat urgent d'una llei d'eutanàsia”.

El nombre de persones que demanen i moren per eutanàsia en els països on està regularitzada com Bèlgica i Holanda és una minoria, al voltant del 2%. Això vol dir que de les 65.000 persones que anualment moren a Catalunya, unes 1300 demanarien l'eutanàsia si estés normalitzada i avui se'ls hi està negant aquest dret.

Des de l’entitat reconeixen que és “una aberració” que a l'acte “exemplar” d'amor, solidaritat i fermesa d'Ángel Hernández, la legislació actual respongui amb una detenció de 24 hores i l'amenaça d'una condemna de presó per un suposat delicte de cooperació al suïcidi, segons la legislació actual.

Aquest mateix dijous, Hernández ha estat posat finalment en llibertat, “però això no és la solució del problema de fons”, alerten des de l’entitat. “Són pocs els casos de persones que com Ángel i María tenen la valentia fer pública la seva acció”. Per expressar el suport a Hernández i per exigir amb “més força i urgència” que mai una Llei d'Eutanàsia, l’associació convoca una concentració aquest divendres a les 17h al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

93.000 persones han entregat el Document de Voluntats Anticipades

En aquesta línia de garantir que totes les persones tinguin la llibertat d’escollir el que considerin millor per a elles mateixes, incloent el dret a decidir sobre la seva vida i el procés de la pròpia mort, la consellera de Salut, Alba Vergés ha avançat que “a Catalunya prop de 93.000 persones ja han dipositat el Document de Voluntats Anticipades (DVA) des que el juny del 2002 es va posar en funcionament aquest registre, -pioner a l’Estat espanyol-, fins al desembre del 2018”.

Pedro Sánchez es pronuncia

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha compromès aquest dijous a regular l’eutanàsia la pròxima legislatura i ha retret a PP i Cs que bloquegessin a la Mesa del Congrés la iniciativa del seu grup en aquesta direcció al llarg del mandat actual. En una entrevista a Telecinco també ha insinuat un indult per al marit de María José Carrasco, detingut per haver ajudat a morir la seva dona, víctima d’esclerosis múltiple.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article