Marea Blanca es mobilitza a Barcelona contra la privatització de la salut aquí i a Europa

Demanen als candidats a les eleccions europees i als actuals eurodiputats que signi el compromís de la Xarxa Europea


El moviment Marea Blanca i una seixantena de col·lectius i entitats socials s’han manifestat aquest diumenge a Barcelona en defensa de la salut pública i contra la privatització i “comercialització” del sistema sanitari. Unes 200 persones han participat en la marxa que ha transitat des del Parc de la Ciutadella fins a la Plaça de Sant Jaume, pel carrer Princesa, i durant la qual s’ha exigit als candidats a les eleccions europees i als actuals eurodiputats que signi el compromís de la Xarxa Europea, un text que es presentarà per a la seva aprovació als grups parlamentaris i candidats europeus a les eleccions europees de maig de 2019. I és que la mobilització forma part d’una crida d’abast europeu que clou, a més, els actes de l’Any Europeu contra la Mercantilització de la Salut iniciat el 7 d’abril de 2018.

La Marea Blanca per la salut pública ha congregat unes 200 persones al centre de Barcelona, principalment treballadors de la salut pública amb els suport d’una seixantena d’entitats i altres moviment socials, com la Marea Pensionista. Personal sanitari, tècnics d’ambulàncies i altres representants del sector han marxat des de la Ciutadella fins a la Plaça de Sant Jaume coincidint amb el Dia Mundial de la Salut per reclamar la no “mercantilització” del sistema públic de salut, ni aquí ni a Europa, on avui també es viuran mobilitzacions del mateix signe.

Toni Barberà, impulsor de la Marea Blanca per la salut pública, ha explicat que mercantilització és “privatització i fer negoci de quelcom que mai ho hauria de ser”, i ha alertat de les seves conseqüències. “La precarietat que afecta els treballadors de la salut és un dels temes punyents, però les llistes d’espera i el patiment de la població en són altres, com els nivells crítics de l’atenció primària o l’infrafinançament de la salut”, ha assenyalat el portaveu.

Barberà ha recordat que des de la Xarxa Europea que agrupa moviments i entitats en defensa de la salut pública s’han dirigit als eurodiputats i els candidats de les eleccions del mes de maig –especialment els que es reivindiquen “progressistes”- perquè s’adhereixin a una declaració de “compromís” amb la salut pública, i que “facin propostes i legislin” en aquest sentit. “No fer-ho no només no és saludable sinó una aberració terrible que acabarà realment amb la vida de les persones”, ha advertit.

La convocatòria d’aquest diumenge forma part d’una crida feta a nivell europeu, com el Health Movement, i que va tenir un avançament amb una protesta a Brussel·les el 2 d’abril. Amb la mobilització, la Xarxa Europea reafirma la necessitat de protegir i generalitzar el patrimoni social europeu dels sistemes de protecció social com la seguretat social, però també les polítiques socials encaminades a abordar els determinants socials de la salut segons es proclama a la pròpia Carta Social Europea.

A Barcelona, la manifestació ha culminat a la Plaça de Sant Jaume, on hi ha hagut un petit parlament dels organitzadors, que finalment han convidat el moviment estudiantil ecologista Fridays for Future, “per integrar aquesta reivindicació en el món sanitari”, segons ha explicat Toni Barberà. Una pancarta recordatòria del Dia Mundial de la Salut penjada al balcó de l’Ajuntament ha rebut els manifestants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article