El col·lectiu gitano dona el tret de sortida a una jornada d'activitats, tradició, cultura i reivindicació

Amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, El Homrani destaca que cal “conèixer i reconèixer-lo per generar una transformació real”


Avui és el Dia Internacional del Poble Gitano. És avui perquè, precisament, el 8 d’abril de l’any 1971 es va celebrar, a Londres, el Primer Congrés Gitano Internacional, en què es van aprovar una bandera i un himne comuns i es va acordar treballar per demanar el reconeixement, per part de les Nacions Unides, d’una de les comunitats culturals històricament més discriminades al món. La comunitat gitana a Catalunya s’aboca, un any més, a la celebració.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la llengua, la història i la cultura del col·lectiu, En aquesta línia, la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) ha organitzat, aquest dilluns, un conjunt d'activitats a la ciutat de Barcelona

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presidit l’acte de celebració al Parlament, que enguany ha volgut commemorar la diada amb una trobada amb gitanes i gitanos de diversos perfils professionals, per mostrar la pluralitat de la comunitat gitana dins el món laboral.

Un dels objectius específics del Pla Integral del Poble Gitano és millorar la imatge social del poble gitano a Catalunya per lluitar contra l’antigitanisme i els estereotips i prejudicis associats a aquesta comunitat. “Cal que coneguem i reconeguem el poble gitano per generar una transformació real”, ha assenyalat El Homrani.

Durant l’acte de celebració, el conseller ha encoratjat els assistents “a seguir lluitant, a ser un exemple per la vostra comunitat i pel conjunt de la societat. Sou un referent per tota la comunitat gitana i especialment pels vostres fills i filles, ja que gràcies al vostre esforç, ara saben que ells també poden arribar a la universitat i treballar d'allò que es proposin. Però sobretot sou un exemple pel conjunt de la ciutadania, perquè desmunteu un a un tots els prejudicis i estereotips que encara avui s’associen al poble gitano”.

A l’acte també hi ha participat el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls, i el responsable del Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, Ramon Vilchez.

La celebració institucional també ha comptat amb els parlaments de Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, Simón Montero, president de la FAGiC, Paquita Diumenge, vicepresidenta de dones de la FAGiC, Ricard Mari, delegat de la FAGiC a Tarragona i Susana Martínez, economista i activista gitana. L'himne gitano 'Gelem Gelem' a càrrec de Pere el 'Granaíno', ha clos l’acte.

La cerimònia del riu

Aquest dia té una part festiva coneguda com ‘Cerimònia del Riu’, en la qual els gitanos de tot el món es reuneixen en els marges dels rius per celebrar de forma conjunta l'ofrena de flors on les dones llancen pètals de flors a l'aigua com símbol de llibertat i de l'èxode viscut pel Poble Gitano fa més de mil anys.

Així, a les 13h al Riu Besòs, ha tingut lloc aquesta cerimònia on els gitanos posen espelmes en els rius i tiren pètals vermells en memòria de les víctimes que van patir “les conseqüències de l'odi i els atacs xenòfobs i racistes i en record dels nostres avantpassats, especialment del mig milió de gitanos assassinats durant l'holocaust”, destaquen des de la FAGIC. A més, l’entitat organitza un Concert gitano a la Zona esportiva de La Mina a les 18:00h, d’aquest mateix dilluns.

Neix el projecte UGT FICA CALÍ

Aquest dimarts, 9 d’abril, es presentarà el projecte Fica Calí, per combatre la discriminació que viuen les persones gitanes en l’entorn laboral. En aquesta línia, el projecte neix amb l’objectiu de prevenir, vigilar, atendre i eradicar qualsevol tipus de discriminació laboral i, en concret, per eliminar l’antigitanisme en els centres de treball, donant assessorament, informant sobre drets en igualtat i no discriminació, i detectant i intervenint en qualsevol situació de discriminació a l’empresa. I, sobretot, potenciant la participació del col·lectiu gitano en la nostra organització i acció sindical.

“La discriminació ètnica continua sent un dels elements fonamentals que dificulten l’accés i la permanència al mercat laboral”, destaquen des d’UGT. El Homrani, clourà l’acte de presentació del projecte, en què també hi participarà Juan de Dios Ramírez Heredia, president de la Unió Romaní, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article