Activa’t, un espai de debat i transformació social

S'obre el període per inscriure's a la segona edició d'Activa't, una iniciativa que vol apoderar joves a través d'una visió crítica de la realitat social


Activa’t és un procés formatiu adreçat a joves d'entre 20 i 35 anys de l'Àmbit Metropolità de Barcelona amb interès pel treball comunitari i la transformació social. Aquest projecte pretén potenciar les capacitats dels joves per a desenvolupar processos de transformació social en entorns comunitaris a partir de l'aprenentatge de continguts, eines i recursos en diferents àmbits.

La iniciativa s'encetà l'any passat i enguany ha arribat a la seva segona edició. El passat febrer un grup de 20 joves van iniciar la formació i a l'abril s'obrirà un nou grup. Les persones que hi vulguin participar han d'haver finalitzat els seus estudis en l'àmbit social o estar cursant l'últim any.  

Darrera aquest projecte hi ha l'associació Nova que, amb la col·laboració de CEESC, vol apoderar els joves a través d'una visió crítica de la realitat social. La formació s'estructura en quatre fases: la primera és d'adquisició de coneixements i recursos per a la incidència social i comunitària; la segona, de disseny d’una proposta d'actuació comunitària grupal; la tercera, de posada en marxa d’aquest projecte amb el suport d'entitats i experts en la temàtica i, per últim, la quarta correspon a l'avaluació de tot el procés de formació i de l'actuació sobre el terreny.

En el conjunt de les sessions formatives es treballen competències com la prevenció dels discursos d'odi, la identificació de desigualtats de gènere, l'economia crítica i alternativa i la comunicació social. 

Segons la Maria, una participant del primer grup, el curs és "molt interessant perquè es toquen aspectes que normalment no veus en formacions més convencionals". A més, els continguts i els ponents que faciliten les sessions són "molt potents i molt diferents per la perspectiva que aporten", afegeix la participant Robles, "és fins i tot millor del que esperava".
 
El Pablo, d'altra banda, apunta que a part d'uns continguts molt ben escollits i condensats, el curs és interessant perquè "és molt econòmic, per la quantitat de professionals que vénen i per la possibilitat de poder implementar projectes reals". L'import de la formació és de 65 euros, ja que està parcialment subvencionada per l'Ajuntament de Barcelona.

El cas de l'Anna, en canvi, és diferent. El curs li serveix com a una "primera presa de contacte amb el món de l'àmbit social". Ella ha estudiat Història de l'Art i actualment rep formacions de Teatre. Li agradaria encarar el seu futur professional en base al teatre com a eina social i és per això que s'ha apuntat a Activa't. "Estic aprofundint i bevent de les experiències dels meus companys. Hi ha gent de tots els àmbits i és interessant reunir-nos i fer debat", explica. Tot i així, el més esperat pels participants d'Activa't és la posada en pràctica d'un projecte dissenyat per a ells mateixos.

Les sessions previstes per al nou grup es duran a terme els divendres a la tarda i els dissabtes de l'1 d'abril al 8 de juliol de 2016, i tindran lloc al Centre Cívic La Barceloneta (C. Conreria, 1-9. Barcelona). Ja estan disponibles el calendari i els horaris, així com els requisits de les persones participants. El termini per formalitzar la inscripció és el 30 de març. Per la selecció de candidats es tindrà en compte el formulari, el grau d'interès, la carta de presentació i el currículum dels interessats. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Dani Duocastella
1.
Hola, aprofito per comentar que fem 2 sessions informatives per explicar el curs:

1a Sessió informativa Activa't! Eines comunitàries per a la transformació social
Dijous 10 de març
Lloc: Direcció General de Joventut (C/ Calàbria 147)
Hora: 18h

2a Sessió informativa Activa't! Eines comunitàries per a la transformació social
Dimecres 16 de març
Lloc: Espai Jove Fontana - C/ Gran de Gracia, 190-192
Hora: 19h
Si hi vols participar, apunta't a [email protected]
  • 1
  • 0

Comenta aquest article