Afers Socials demana al govern espanyol mesures perquè l'increment del salari mínim no afecti la viabilitat dels CET

El Departament valora l'augment del sou mínim, però lamenta que no s'hagi previst l'impacte en les persones amb discapacitat


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha demanat al govern espanyol mesures concretes perquè l’increment del salari mínim interprofessional no tingui un impacte negatiu en l’ocupació de les persones amb discapacitats que treballen en els centres especials de treball (CET). Des del Departament es valora positivament l’increment del SMI, però es manifesta preocupat perquè aquesta pujada no vagi acompanyada de mesures de suport per pal·liar les afectacions que tindrà en col·lectius especialment vulnerables.

 

En aquest sentit, la conselleria ha fet notar que l’augment del SMI hauria d’anar acompanyat d’una major dotació del pressupost que es transfereix el govern espanyol per subvencionar aquests centres. La normativa preveu que el 50% del cost dels salaris dels treballadors dels CET estan subvencionats per l’Administració.

Aquest any del fons per a polítiques d’ocupació que el govern espanyol distribueix a través de la Conferència Sectorial de Treball per a persones amb especial vulnerabilitat s’hi han destinat 50 milions, quan el pressupost total a Catalunya ascendeix a 85 milions.

Tot i que Catalunya és l’únic territori que aporta fons propis per subvencionar els CET, 35 milions aquest 2018, l’infrafinançament crònic en aquesta qüestió fa témer que si no es preveuen mesures de suport, la pujada del SMI pot provocar dificultats en la viabilitat d’aquests centres i risc de pèrdua de llocs de treball.

El secretari general, Josep Ginesta, ha explicat que “precisament en la reunió de la Conferència Sectorial de Treball Catalunya es va abstenir en els criteris de distribució del fons i va demanar més concreció en aquesta qüestió”. “Tot i que el Govern central s’ha compromès a crear un grup de treball sobre el finançament i la regulació dels CET, que recordem és d’àmbit estatal, l’increment del salari mínim interprofessional ja es comença a aplicar l’1 de gener i, ni tan sols, hem pogut estudiar-lo abans de la seva aprovació avui per decret”, ha denunciat Ginesta. 

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reclama el traspàs de competències i pressupost sobre la inserció laboral de persones amb discapacitat en les diferents modalitats. En els CET hi treballen 16.000 persones i són un instrument d’integració molt important.

En els propers dies es convocarà una reunió d’urgència amb les federacions que agrupen aquest col·lectiu per analitzar la situació i avançar en les accions a emprendre per aconseguir el compliment del Govern espanyol en els drets de les persones amb discapacitat i de les seves entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article