Colau s'avé ara a reservar un 30% dels nous immobles a habitatge protegit

Aquest dilluns es vota la proposta i les entitats i sindicats fan pressió perquè s'aprovi la mesura


El govern de Barcelona s'avé ara a aplicar la normativa que obligarà els promotors immobiliaris a reservar el 30% del volum edificable dels immobles de nova construcció o de grans rehabilitacions a habitatge protegit. La iniciativa del govern d'Ada Colau encara ha de rebre l'aprovació inicial de la resta de grups municipals a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat que debatrà la proposta aquest dilluns i el consistori la vol aplicar immediatament, abans de rebre el vistiplau final de la Generalitat.

La tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ha confiat que la norma tindrà prou suports perquè al febrer tots els grups, a excepció del PP, van votar a favor a una moció impulsada per entitats com la PAH o el Sindicat de Llogaters per incrementar el parc d'habitatge públic. Sanz ha assegurat que amb la norma "no es paralitza res" i se seguiran donant llicències, sempre que compleixin amb el requisit de destinar el 30% de l'immoble a lloguer assequible. Segons Sanz, la mesura "no ha de perjudicar ningú" sinó que beneficiarà la ciutat i ha afirmat que podria generar uns 400 nous habitatges assequibles l'any. A banda, l'Ajuntament tindrà "en algun moment" dret preferent d'adquisició sobre el 30% dels nous habitatges.

D'altra banda, Sanz ha explicat que la normativa no afectarà als promotors immobiliaris que hagin comprat un immoble o iniciat els tràmits per obtenir una llicència entre el gener de 2016 i el dia en què s'aprovi inicialment la normativa. A més, ha assegurat que als promotors amb processos iniciats se'ls deixaran dos anys més per obtenir llicències amb excepcions des de l'aprovació final de la norma.

Per ara, PP i Ciutadans s'han mostrat crítics amb la proposta. Cs l'ha titllat "d'autoritària" i han dubtat de la seva eficàcia. D'altra banda, el PSC ha demanat un informe al govern de Colau sobre la seva viabilitat i ha dit que no hi donaran suport si es posa en perill el creixement d'habitatges. ERC i el grup Demòcrata es pronunciaran més endavant.

D'altra banda, la proposta va rebre aquest dijous la crítica de la Generalitat. El conseller de Territori, Damià Calvet, va dir que generava "dubtes" i va recordar que la competència d'habitatge és del Govern. Sanz ha contestat que posaran a disposició de la Generalitat "tota la informació" i, tot i que encara no ha parlat amb Calvet, ja ha demanat una reunió amb el nou conseller. La tinent d'alcaldia ha recordat que l'aprovació final de la norma ha de rebre el vistiplau de la Generalitat a la Subcomissió d'Urbanisme.

"La Generalitat és un actor central en tot aquest treball", ha afirmat. "Tenim un recorregut d'uns mesos" ha dit Sanz, sobre el període fins a l'aprovació final, i ha argumentat que durant els mesos que passin entre l'aprovació inicial i la definitiva la norma "ja té efectes jurídics". "Si estem tots convençuts de que necessitem habitatge assequible i que necessitem instruments per fer-ho possible, esperem que això s'aprovi al més aviat possible perquè els promotors tinguin tota la seguretat necessària per desenvolupar les seves operacions a la ciutat", ha afegit.

En resposta als crítics que argumenten que la mesura generarà més especulació i augment de preus dels habitatges en mercat lliure, Sanz ha argumentat que a París "fa més de sis anys que ho estan desenvolupant" i el resultat ha estat "més habitatge assequible". També ha posat com a exemple que a Nova York apliquen una mesura similar des de fa "un any i escaig".

Sindicats i entitats, mobilitzats

El Sindicat de Llogaters, la FAVB, l'Observatori DESC, la PAH i l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible es mobilitzaran aquesta tarda, a partir de dos quarts de quatre, a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona per uns “lloguers justos”. “Vivim una emergència habitacional i els partits es decanten pels lobbies i els grans propietaris, i no pels nostres drets. Que escoltin la nostra veu!”, reclamen els sindicats i les entitats. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article